Internet gids voor reizen

Egypte
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

Egypte > Foto's en reisverhalen > Duiken bij Marsa Alam

Duiken bij Marsa Alam (Rode Zee), Egypte: foto's van de blauwgespikkelde Pijlstaartrog, Dolfijnen en de gewone Koraalduivel.

Duiken bij Marsa Alam: de blauwgespikkelde pijlstaartrog
Duiken bij Marsa Alam (Rode Zee), Egypte: blauwgespikkelde pijlstaartrog (Dasyatis Kuhlii).    © Dirk Wuyts

De blauwgespikkelde pijlstaartrog (Bluespotted Stingray, in het Engels) behoort tot de familie van Dasyatidae. Hij is licht groen met blauwe vlekken. De angel aan het eind van zijn lange staart is zeer giftig.

De blauwgespikkelde pijlstaartrog kan in het zand verborgen worden, waardoor ze zeer moeilijk te herkennen. Ze worden beschouwd als moeilijk te benaderen door duikers maar een redelijk nauwkeurige observatie is mogelijk met langzame, niet bedreigende bewegingen. 

De blauwgespikkelde pijlstaartrog komt voor rond koraalriffen bij de kust van Afrika in de Indische Oceaan tot het Groot Barrièrerif ten oosten van Australië.

Dolfijnen in de Rode Zee
Duiken bij Marsa Alam (Rode Zee), Egypte: dolfijnen (Stenella longirostris).                     © Dirk Wuyts

Dolfijnen kunnen gemakkelijk gevonden worden bij Marsa Alam. Marsa Alam is een stad gelegen in het zuidoosten van Egypte op de westelijke oever van de rode zee, ongeveer 300 km ten zuiden van Hurghada. Het is een groeiende toeristische bestemming. Marsa Alam is vooral bekend om de ongerepte duikplaatsen en mooie stranden. Het hele jaar door geniet Marsa Alam van warme (ongeveer 24 C° in de winter) wateren waar het gebruikelijk is dolfijnen, zeeschildpadden, haaien en doejongs te zien.

Spinnerdolfijnen, ook gekend als langsnuitdolfijnen, zijn gemiddeld 1.8 m lang en 75 kg zwaar. Ze voorkomen in tropische en subtropische wateren van de Atlantische, de Indische en de Stille Oceaan. Ze staan bekend om hun verticale sprongen uit het water. Ze voeden zich hoofdzakelijk met kleine vissen, inktvissen en garnalen. Ze eten 6 tot 8 kilo vis per dag.

De dolfijn leeft in grote groepen. Hoewel de samenstelling van de groep vaak verandert, heeft elke groep meestal een kern van permanente individuen. Er is toch geen strikte hiërarchie binnen de groep. De grootte van de groep varieert van enkele dolfijnen tot enkele honderden. Dolfijnen zijn erg sociale dieren.

Er zijn 34 soorten dolfijnen. De bekendste zijn de tuimelaar, de gewone dolfijn en de grijze dolfijn. Het lichaam van de dolfijn is perfect om met hoge snelheid te zwemmen.

Duiken in de Rode Zee: de Koraalduivel
Duiken bij Marsa Alam (Rode Zee), Egypte: De gewone koraalduivel (Pterois volitans).          © Dirk Wuyts

De gewone koraalduivel behoort tot de familie van de schorpioenvissen. De koraalduivel leeft bij koraalriffen in de Indische en Grote Oceaan en eet graag kleine vissen, mosselen, garnalen en krabbetjes. Vermoed wordt dat een koraalduivel ongeveer 24 visjes per dag kan eten.

Overdag verschuilt de koraalduivel zich in spleetjes of rotsen. 's Avonds gaat hij jagen. Koraalduivels behoren tot de meest schitterende koraalrifvissen. Ze zijn meestal zebra-gestreept in rood en wit. Deze vissen zijn erg territoriaal en kunnen agressief reageren.

Zie ook hier over de koraalduivel.

Zie ook
onderwaterfoto's uit Aqaba, Sharm el-Sheikh, El Gouna, Bonaire, Phuket, Sulawesi, Bali, Costa Brava, Puerto Galera en, in het Engels, Belize.


 

Links

ADC duiken Antwerpen/Deurne
Hier vindt u talrijke andere foto's van Dirk Wuyts over zijn duikreis naar Mars Alam (Rode Zee) in Egypte evenals zijn reisverslag.

Zie ook

Egypte > Foto's en reisverhalen > Duiken bij Sharm EL Sheikh
Egypte > Foto's en reisverhalen > Duiken bij El Gouna

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2020 WillGoTo. Tous droits réservés.