Internet gids voor reizen

Egypte
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

Egypte > Foto's en reisverhalen > Duiken bij Sharm EL Sheikh

Duiken bij Sharm El-Sheikh (Rode Zee) in Egypte: foto's van Schopvis, Tafelkoraal en koraalduivel.

Schopvis - Duiken bij Sharm El-Sheikh
Duiken bij Sharm El-Sheikh (Rode Zee) in Egypte: Schopvis.                                              © Dirk Wuyts

Schopvissen (Ephippidae) zijn een familie van baarsachtigen. Ze hebben platte lichamen en symmetrische rugvinnen. Schopvissen bewonen vooral de koraalriffen van de Indische Oceaan, Stille Oceaan en Rode Zee.

De rode zee is de meest noordelijke tropische zee. Het is een rijk en gevarieerd ecosysteem met meer dan 1200 soorten vissen. Een deel (ongeveer 10%) ervan is endemisch in de rode zee. Een 2.000km lang koraalrif strekt zich langs de kustlijn uit. 

De badplaats Sharm El-Sheikh en het nabijgelegen nationale park Ras Mohammad  zijn belangrijke toeristische attracties in het noordelijke deel van de rode zee. Beide liggen in het meest zuidelijke puntje van het schiereiland Sinaï. Gelegen aan de kust van de rode zee, Sharm El Sheikh kijkt uit op de Straat van Tiran aan de monding van de Golf van Akaba. 

Met een gematigd klimaat, lange stranden en heldere wateren is Sharm El-Sheikh een geweldige toeristische bestemming die vooral bekend is voor duiken en andere watersporten. Er zijn vele duikplaatsen langs de 16 km lange strand tussen Sharm El-Sheikh en Ras Nusrani. 

Het nationale park Ras Mohammed heeft een oppervlakte van 480 km² (135 km² landoppervlakte en 345 km² zeegebied). Het park omvat de eilanden van Tiran en Sanafir evenals onderwater grotten. Het ecosystemen van het koraalrif in het nationale park is één van de beste ter wereld.

Tafelkoraal - Duiken bij Sharm El-Sheikh
Duiken bij Sharm El-Sheikh (Rode Zee) in Egypte: Tafelkoraal (Acropora).                        © Dirk Wuyts

Acropora zijn grote platte schotelvormige of vertakte formaties die een onderorde van de steenkoralen vormen. Afhankelijk van de soort en  de locatie, kunnen ze groeien als platen, slanke of brede takken.

Koralen die brede horizontale vlakken vormen, worden vaak genoemd tafelkoralen. Dit patroon verhoogt het blootgestelde oppervlak van de koraal. Net als meest harde koralen bevatten de cellen van de tafelkoraal zooxanthellae dat licht nodig heeft om fotosynthese en voedsel te produceren.

Koraalduivel - Duiken bij Sharm El-Sheikh
Duiken bij Sharm El-Sheikh (Rode Zee) in Egypte: De koraalduivel (Pterois volitans).               © Dirk Wuyts

De koraalduivels zijn inheems in koraalriffen in de warme, tropische wateren van de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. Zij voeden zich met verschillende kleinere vissen, garnalen en krabben. Er zijn geen echte roofdieren van de koraalduivel. Rode koraalduivels hebben grote, giftige stekels. Het is een populaire aquariumvis.

Zie ook hier over de koraalduivel.

Zie ook
onderwaterfoto's uit AqabaEl Gouna, Marsa Alam, Bonaire, Phuket, Sulawesi, Bali, Costa Brava, Puerto Galera en, in het Engels, Belize.


 

Links

ADC duiken Antwerpen/Deurne
Hier vindt u talrijke andere foto's van Dirk Wuyts over zijn duikreis naar Sharm El-Sheikh (Rode Zee) in Egypte evenals zijn reisverslag.

Zie ook

Egypte > Foto's en reisverhalen > Duiken bij Marsa Alam
Egypte > Foto's en reisverhalen > Duiken bij El Gouna

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2020 WillGoTo. Tous droits réservés.