Internet gids voor reizen

Madeira en Azoren (Portugal)
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

Madeira en Azoren (Portugal) > Foto's en reisverhalen > Duivelsrog en blauwe haai op de Azoren

Foto's van de duivelsrog en de grote blauwe haai bij de eilanden Pico en Faial op de Azoren.
 
Duivelsrog op de Azoren
Duivelsrog (Mobula mobular) in Princess Alice Bank, bij de eilanden Pico en Faial op de Azoren.

Het eiland Pico en het naburige eiland Faial zijn ideale uitvalsbasis om te gaan duiken met mobulas, blauwe haaien en mako haaien. Walvis spotten en zwemmen met dolfijnen worden ook aangeboden vanuit Pico en Faial. Het is zeker de moeite waard met deze reuzen van de Oceaan kennis te maken. Het is een geweldige ervaring.

Princess Alice Bank is een duikplaats die op 50 nautische mijlen (93 km) ten zuidwesten van het eiland Pico en 45 nmi (83 km) ten zuidwesten van Faial eiland op de Azoren ligt. Het is een wereldklasse plek voor duiken en vissen. Als gevolg van de sterke stromingen is het voorbehouden voor ervaren duikers. Het ontleent zijn naam aan het schip "Princess Alice" van de zeeonderzoek-expeditie van Prins Albert van Monaco die de plek op 9 juli 1896 ontdekt heeft. Princess Alice Bank heeft een enorme biodiversiteit en heldere wateren.

Princess Alice Bank staat bekend om de mobulas, die in groepen van 5-30 dieren worden gevonden. De sierlijke mobula (duivelsrog) is een soort Mobulidae rog met grote puntige borstvinnen. De duivelsrog is enorm, groeit tot een lengte van maximaal 650 cm en een breedte van maximaal 520 cm. De reuze duivelsrog voedt zich met plankton en kleine pelagische vissen. Het komt voor in de Middellandse Zee en in de oostelijke Atlantische Oceaan. Deze prachtige soort is geklassificeerd als bedreigde op de IUCN Rode lijst. Hoewel er geen gerichte visserij op de duivelsroggen is, zijn de incidentele vangst en sterfte talrijk.

Duivelsroggen en manta's behoren tot de familie Mobulidae. De vorm en het uiterlijk van beide vissen zijn vergelijkbaar. In feite zijn duivelsroggen kleiner dan manta's. Ze hebben subterminale in plaats van terminale monden. Zoals manta's zijn de duivelsroggen vaak gepaard met remora's (zuigvissen). Mobulas krijgen geen voordeel bij deze relatie, maar de remora verkrijgt vervoer, bescherming en voedsel dat door de duivelsrog gedropt wordt. Mobulas en manta's zijn sociale dieren en benaderen duikers.

Blauwe haai op de Azoren
Grote blauwe haai (Prionace glauca) bij het eiland Pico op de Azoren.

Op de Azoren zijn er duikplaatsen om de grote blauwe haaien te spotten. Duiken met blauwe haaien vereist enige veiligheidsmaatregelen. De blauwe haai mag niet worden geprovoceerd. De haai kan gevaarlijk zijn en mag niet worden aangeraakt hij tijdens het duiken te dichtbij komt. Dan mag de duiker de blauwe haai zachtjes op de kieuwen wegduwen. Indien je te hard of te bruusk stoot kan de blauwe haai bijten of een andere duiker in zijn kijkhoek aanvallen.

De blauwe haai is een grote requiemhaai. Hij voedt zich voornamelijk met kleine vissen en inktvissen, maar hij kan grotere prooi vangen. De blauwe haai is een elegante haai met lange puntige vinnen, een spitse snuit, driehoekige tanden en grote ogen. Mannetjes groeien tot 2.82 meter en vrouwtjes tot 3,3 meter. De grootste blauwe haaien kunnen tot 3.8 meter groeien. De grote blauwe haaien komen in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en sporadisch in de Indische Oceaan voor. Meestal zwemmen ze langzaam aan de oppervlakte, maar ze kunnen bewegen tot een diepte van ongeveer 150 meter. Mannetjes en vrouwtjes leven gescheiden. Ze krijgen hun naam uit de blauwe bovenste deel van hun lichaam.

Blauwe haaien behoren tot de meest voorkomende soorten haaien. Zij zijn de meest geviste haaien in de wereld, met een geschatte 10 tot 20 miljoen individuen die elk jaar gevangen worden. De soort is geklasseerd als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.


 

Links

Nog meer foto's uit de Azoren
Hier vindt u het reisverslag en vele andere foto's van Dirk Wuyts (ADC Scuba Duiken Antwerpen/Deurne) over zijn duikreis op de Azoren: het eiland Pico, wijngaarden, Gruta das Torres, talrijke duikfoto's (blauwe haaien, mobula's, potvissen,...) en Faial.

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2020 WillGoTo. Tous droits réservés.

Foto's van de duivelsrog en de grote blauwe haai bij de eilanden Pico en Faial op de Azoren.Reisgids naar de Azoren met vele foto's.