Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld

Het beeld van de week (nr. 1): de bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld.     Delen

Elke week selecteert Willgoto een mooi beeld en vertoont het hieronder. De bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is de foto van de eerste week van deze reeks. 

De bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld

De bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld.                                                                                                  © Marie-France Grenouillet

De bijkolibrie (Mellisuga helenae) is de kleinste vogel ter wereld. Het mannetje weegt 1,6 tot 1,9 gram en is niet groter dan 6 cm. Het vrouwtje is nauwelijks groter. De bijkolibrie voedt zich met kleine insecten en vooral nectar.
 

De bijkolibrie is endemisch op Cuba en de omliggende eilanden. Hij heet zunzuncito in het Spaans. Hij werd eerst door de Duitse bioloog Juan Gundlach (1810-1896) geïdentificeerd. De diersoort staat als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN. Ze wordt in bijlage II van de CITES opgenomen. Het beeld van de bijkolibrie staat op Cubaanse munten en postzegels.

De bijkolibries zijn leden van de familie van de kolibries. Deze vogels worden o.a. door een zeer snelle vleugelslag (in het algemeen, 50 tot 80 slagen per seconde)gekenmerkt. Zij zijn de enige vogels die ter plaatse en achteruit vliegen kunnen. Ze hebben een lange snavel en een uitbreidbare tong om de nectar uit de bloemen te oogsten. Om hun energie te besparen verlagen de kolibries hun metabolisme: ze gaan in een soort winterslaap (met o.a. een scherpe daling hun temperatuur) 's nachts.

De grootste kolibries - de reuzenkolibries (Patagona gigas) - zijn ongeveer 22 cm lang en leven in de Andes.

Zie andere mooie foto's van vogels (in het Engels) in de wereld:


Botswana


Belize


Brasilië


Sri Lanka

De auteur van alle foto's hierboven (behalve deze uit Sri Lanka) is de Franse fotograaf, Marie-France Grenouillet, specialist van het wildleven. Haar site http://www.planetstillalive.com bevat veel mooie foto's van wilde dieren uit verschillende delen van de wereld. Enkele van deze foto's werden ook in onze site (vooral in het Engels) gepubliceerd.

Gezien wij ook vogelfoto's van andere auteurs gepubliceerd hebben, hebben we een inventaris van alle foto's van vogels gemaakt, die in de verschillende delen van onze site beschikbaar zijn. In deze inventaris worden de foto's gesorteerd ten eerste per soort en ten tweede per reisbestemming zodat u heel gemakkelijk de foto's vinden kunt. Klik hier en zie de lijst (in het Engels).

Zie ook:
Foto van de week 2: Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Foto van de week 3: Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Foto van de week 4: Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Foto van de week 5: Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite.
Foto van de week 6: De stierhaai en de tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

                    
(2)(2)(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Elke week selecteert Willgoto een mooi beeld. De bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is de foto van de eerste week van deze reeks.