Internet gids voor reizen

België
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

België > Toeristische informatie > Europees reisnieuws

U vindt hier reisnieuws met betrekking tot de gehele Europese Unie of de Eurozone.

Augustus 2018 - Europa: Rechten van vliegtuigpassagiers.

In de Europese Unie hebben vliegtuigpassagiers recht op compensatie in geval van vertraging (van meer dan 3 uur), annulering (aangekondigd minder dan 14 dagen vóór de voor de geplande vertrekdatum) of overboeking (met instapweigering) van hun vlucht. Deze rechten zijn onlangs door het Hof van Justitie van de Europese Unie op twee punten verduidelijkt.

Enerzijds is de compensatie verschuldigd, zelfs als passagiers die vanuit de EU naar een derde land vertrekken een tussenstop buiten de Europese Unie hebben op voorwaarde dat de hele reis in één contract is geboekt. De zaak voor het Hof betrof een Duitse passagier die uit Berlijn vertrok en die instapweigering op een aansluitende vlucht naar Agadir bij de tussenstop van Casablanca kreeg.

Anderzijds wanneer een passagier een vliegticket van een luchtvaartmaatschappij A koopt en als deze het vliegtuig en de bemanning van een andere luchtvaartmaatschappij B verhuurt, is de eventuele schadevergoeding verschuldigd door de luchtvaartmaatschappij A die het vliegticket heeft verkocht en de vlucht heeft georganiseerd, zelfs als het vliegticket vermeldt dat de vlucht door de andere luchtvaartmaatschappij wordt uitgevoerd. Een charter vlucht is dus heel anders dan een code-share vlucht. In het laatste geval moet de eventueel verschuldigde vergoeding door de luchtvaartmaatschappij betaald worden, die de vlucht uitvoert.

Ter herinnering, de vergoeding varieert van € 250 tot € 600, afhankelijk van het geval.

Maart 2018 - Wereld: goedkope reizen.

De groeiende populariteit van goedkope luchtvaartmaatschappijen blijft antwoorden van hun concurrenten oproepen. Wat trans-Atlantische vluchten betreft kondigen verscheidene conventionele luchtvaartmaatschappijen (Air France, KLM, British Airways, Iberia, Alitalia, American Airlines en anderen) aan dat zij low-cost tickets zullen aanbieden, op voorwaarde dat de kopers geen ruimbagage hebben en hun stoel in het vliegtuig niet kiezen. De reiziger heeft toch recht op de maaltijd zonder extra kosten.

Een andere strategie bestaat erin, nieuwe bestemmingen te bedienen die niet populair bij de goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn. Zo kondigt Iberia vluchten drie keer per week tussen Madrid en Managua aan. Dit is de enige luchtverbinding tussen Europa en Nicaragua.

Er is ook de strategie van promotie en aanbiedingen, zoals de Hi-Belgium Pass die Brussels Airlines voor het tweede jaar op rij aanbiedt. Met deze weekendpas kunt u twee Belgische steden naar keuze vanuit 50 luchthavens in Europa bezoeken voor slechts € 149 (accommodatie niet inbegrepen). De Hi-Belgium Pass omvat heen-en terugvluchten (zonder ruimbagage), onbeperkte treinreizen tijdens het verblijf en een stadspas om toegang tot de musea en attracties van beide steden te krijgen.

Van hun kant blijven de goedkope luchtvaartmaatschappijen aansluitingen tussen hun korte-en middellange-afstandsvluchten en goedkope lange-afstandsvluchten van andere luchtvaartmaatschappijen in het werk stellen. Na de overeenkomsten van Easyjet met Norwegian en WestJet in 2017 heeft Ryanair zojuist een overeenkomst met Aer Lingus over verbindingen tussen de vluchten van beide luchtvaartmaatschappijen getekend.

Mei 2017: Europa - Korting bij Ryanair voor Erasmusstudenten.

Vanaf het studiejaar 2017-2018 biedt Ryanair de studenten, die leden van het Erasmus Student Network zijn, een 15% korting op vliegtickets en het gratis inchecken van een stuk bagage. Het aanbod, dat tot 8 reizen per jaar beperkt is, zal in een apart portal van de Ryanair-website beschikbaar zijn. In 30 jaar profiteerden ongeveer 3 miljoen studenten van Erasmus-programma's om bij een buitenlandse universiteit te studeren.

November 2016: Europa - Elektronische reisvergunning ETIAS

De Europese Commissie is van plan, een systeem van voorafgaande reisvergunning ETIAS in te voeren voor buitenlandse reizigers die vrijgesteld van visum zijn als ze het Schengengebied binnenkomen willen. Dit systeem is gelijksoortig met het systeem dat in de Verenigde Staten, in Australië en onlangs in Canada van kracht is.

In de praktijk zal de betrokken reiziger een online formulier invullen en € 5 betalen (gratis voor kinderen jonger dan 18). De gegevens zullen met deze van de relevante databanken gecontroleerd worden. Daarna zal de reisvergunning per e-mail toegestuurd worden. Ze zal voor 5 jaar geldig zijn. Dit systeem zou in 2020 in werking treden. De burgers van ongeveer 60 landen zijn thans vrijgesteld van de visumplicht als ze het Schengengebied binnenkomen.

September 21, 2016: Europese Unie - Roamingtarieven voor mobiele telefoons.

De roamingkosten van mobiele telefoons zullen vanaf juni 2017 volledig zonder tijdslimiet afgeschaft worden. Ze zullen alleen in geval van misbruik van de gebruiker toegepast worden. Aanvankelijk was er verwacht dat deze kosten tot 90 dagen per jaar mogen beperkt worden.

27 april 2016: Europese Unie - Lagere roamingkosten van mobiele telefoons.

De Europese Commissie beperkt de extra kosten die van toepassing kunnen zijn wanneer u uw mobiele telefoon in een ander EU-land gebruikt om te bellen, sms'jes te sturen of te surfen. Vanaf 30 april 2016 kan de toeslag niet hoger zijn dan € 0,05 per minuut voor uitgaande gesprekken, € 0,01 per min. voor inkomende gesprekken, € 0,02 per sms en € 0,05 per megabyte voor het gebruik van internet.

Vanaf 15 juni 2017 zullen deze toeslagen volledig verdwijnen ingeval van het tijdelijk gebruik van de mobiele telefoon in een ander land van de Europese Unie. Bovendien worden de kosten van het dataverkeer met uw mobiel apparaat wereldwijd tot € 50 beperkt.

14 april 2016: Europese Unie - De richtlijn betreffende de persoonsgegevens van luchtvaartreizigers.

Het Europese Parlement heeft vandaag de richtlijn over het PNR ("passenger name record") gestemd, dat op het gebruik van de persoonsgegevens van luchtvaartreizigers betrekking heeft. 
De voor het PNR vereiste persoonsgegevens omvatten o.a. alle gegevens van het paspoort, de wijze van betaling (inclusief het kredietkaartnummer), voedselvoorkeuren, en de plaats van aankoop. Ze moeten door de reisbureaus verzameld worden.

Net zoals de gegevens die bij de check-in opgenomen worden zullen ze naar een nationaal bestand (Passenger Information Unit, PIU) doorgestuurd worden, dat elke lidstaat zal opzetten. De Luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor de overdracht van gegevens aan de PIU's. De nationale autoriteiten (o.a. douane, politie, ministeries van vervoer en verdediging) zullen de toegang tot deze gegevens krijgen om verdachte passagiers op te sporen. Aangezien het niet om een gemeenschappelijk bestand gaat, zullen de PNR-gegevens op verzoek aan andere lidstaten medegedeeld worden. Zij worden anoniem na 6 maanden gemaakt en 5 jaar bewaard.

Lidstaten hebben twee jaar om de richtlijn in hun nationale wetgeving om te zetten. De richtlijn is van toepassing voor alle vluchten uit of naar de Europese Unie. De lidstaten mogen ook de intra-Europese vluchten op vrijwillige basis in het PNR op te slaan.

10 december 2015: Europese Unie - Bijwerking van de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen.

De lijst van luchtvaartmaatschappijen die aan een verbod of beperkingen in de Europese Unie onderworpen zijn, wordt bijgewerkt. De Europese Commissie heeft Iraqi Airways aan de lijst toegevoegd, terwijl ze beperkingen op Air Astana opgeheven heeft. De andere luchtvaartmaatschappijen uit Kazachstan blijven op de zwarte lijst. Thai Airlines wordt niet op de Europese zwarte lijst opgenomen terwijl deze luchtvaartmaatschappij onlangs in de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea gedegradeerd werd.

De Europese zwarte lijst omvat nu 236 luchtvaartmaatschappijen: 228 luchtvaartmaatschappijen uit Irak, Suriname, en 18 Afrikaanse of Aziatische landen die volledig uit het Europese luchtruim worden geweerd en 8 andere luchtvaartmaatschappijen waaraan exploitatiebeperkingen opgelegd zijn.


 

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2020 WillGoTo. Tous droits réservés.

Vindt u hier reisnieuws met betrekking tot de gehele Europese Unie of de Eurozone. Willgoto wereldreisgids.