Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > Vuurlopen op Mauritius

Het beeld van de week (nr. 7): Vuurlopen op Mauritius.                     Delen

Elke week (in feite, ongeveer 3 keer per maand) selecteert Willgoto een mooi beeld en vertoont het hieronder. Vuurlopen op Mauritius is het onderwerp van de zevende foto van deze reeks. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk, die nog vandaag vooral bij Hindoese gemeenschappen op de eilanden van de Indische Oceaan en op verschillende andere plaatsen in de wereld plaatsvond. Dit ritueel is een echt indrukwekkende gebeurtenis.

Vuurloop op Mauritius
Vuurloop op Mauritius.
Een getrouwe, die op het hoofd een kegelvormig bloemstuk (“karlon”) draagt, loopt op een bed van hete houtskool bij een Hindoes feest in een dorp in de hoogvlakten van het eiland Mauritius.

Het land. Het eiland Mauritius ligt ten zuidoosten van de Indische Oceaan op ongeveer 2.000 km van de Afrikaanse kust. Het is het grootste eiland van de Republiek Mauritius, die ook uit Rodrigues en een paar andere weinig bewoonde eilanden bestaat. Met het Franse eiland La Réunion vormen de eilanden Mauritius en Rodrigues de archipel van de Mascarenen. De economie van het land, die lang op het verbouwen van suikerriet gebaseerd was, is nu gediversifieerd. Financiële diensten, toerisme, textiel en computerservice behoren vandaag tot de andere belangrijkste pijlers van de economie.

Het eiland Mauritius bleef lang onbewoond. Eeuwenlang werd het alleen maar door voorbijgaande zeelieden o.a. de Arabieren bezocht. Vanaf de 16e eeuw vestigden de Portugezen zich op het eiland en werden gevolgd door de Nederlanders, en vooral de Fransen en de Britten die het eiland beheersten totdat het in 1968 onafhankelijkheid werd. Afrikaanse slaven en Indische en Chinese arbeiders ("koelies") werden in grote aantallen naar Mauritius aangebracht, om op de suikerrietplantages te werken.

Uit deze geschiedenis volgt dat de cultuur van de Mauritiaanse bevolking zeer divers is. Engels (in de administratie en in de bedrijven), Frans (in de pers, de cultuur en het dagelijks leven) en Creools (ook in het dagelijks leven) zijn de voornaamste talen op Mauritius. Hindoeïsme is de godsdienst van de helft van de bevolking van het land terwijl christendom en, in mindere mate, islam deze van de andere helft zijn.

De aankomst van mensen en woekerdieren (ratten,...), die hen volgen, op het eiland heeft op het einde van de 17e eeuw tot het verdwijnen van de dodo geleid. De dodo, die op Mauritius endemisch was, was een grote vogel, die vanwege de afwezigheid van roofdieren de bekwaamheid van vliegen verloren had. Het verdwijnen van de dodo werd een symbool voor het uitsterven van diersoorten als gevolg van de menselijke activiteiten. De legendarische vogel verschijnt in diverse romans, verhalen en films, alsmede op postzegels.

Zie ook andere foto's (in het Frans) uit vuurlopen en het eiland Mauritius:


Vuurlopen


Grand Baie


Chamarel


Botanische tuin


Toerisme
. Mauritius is een belangrijke toeristische bestemming, die zowel voor budgetreizen als voor exclusieve en luxueuze vakanties geschikt is. De activiteiten op het strand (ontspanning, uitstapjes op zee, watersport,…) in een tropische omgeving zijn de belangrijkste troef van Mauritius, behalve in het zuiden van het eiland waar de kust integendeel zeer wild is.

Mauritius heeft toch vele andere attracties: de botanische tuin van Pamplemousses, enkele historische sites, eigenaardige natuurlijke sites (Chamarel, Morne, Cap Malheureux en Ile aux Cerfs), verschillende lusttuinen en dierentuinen zoals Casela Park of Vanille Reserve des Mascareignes, een paar kleine interessante musea zoals het Blue Penny Museum (filatelie), het Eureka-huis (koloniaal huis) en het Shell Museum (schelpen), prachtige golfbanen, natuurreservaten zoals het Ile des Aigrettes en het nationale park van Black River Gorges (trekking).

Vuurlopen. Blootsvoets lopen over gloeiend houtskool in de hoop van het verkrijgen van vergeving of een goddelijke gunst is een voorouderlijk ritueel, dat nog nu in sommige religies en in het bijzonder bij Hindoes op Mauritius of andere eilanden van de Indische Oceaan bestaat. Gedurende ongeveer 20 dagen bereiden de deelnemers zich voor. Ze zuiveren zich door gebed en onthouding. Te zijner tijd, na een korte optocht in een zeer gespannen sfeer lopen ze rustig blootvoets over een bed van gloeiend houtskool. Het evenement vindt in een grote religieuze ijver plaats.

Op Mauritius woont een grote menigte meestal deze gebeurtenis bij, buitenlandse toeristen zijn zeldzaam. In het algemeen vonden vuurlopen in het achterland, eerder dan in de badplaatsen plaats. Vuurlopen bestaan ook in andere godsdiensten. In Europa geven de feesten van Sint Johannes de Doper aanleiding tot een dergelijke gebeurtenis in de Spaanse stad van San Pedro Manrique eind juni van elk jaar. Ook in een dozijn dorpen in het noorden van Griekenland en het zuiden van Bulgarije dansen deelnemers op het festival van de Heilige Constantijn en Helena op 21 mei bij sommige orthodoxe christenen (de Anastenaria in Griekenland en de Nestinari in Bulgarije) blootsvoets op hete kolen, terwijl ze religieuze iconen dragen. Deze dansen worden echter steeds meer uitgevoerd alleen om toeristen aan te trekken.

Deze authentieke vuurlopen zijn niet te vergelijken met commerciële shows van vuurlopen die soms in sommige toeristische resorts plaatsvinden.

De auteur van de foto: alle foto's hierboven behoren tot Willgoto. U vindt hier al onze foto's uit Mauritius.

Zie ook:
Foto van de week 1: Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Foto van de week 2: Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Foto van de week 3: Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Foto van de week 4: Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Foto van de week 5: Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite.
 
Foto van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.

Zie
al onze "
beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

                    
(2)(2)(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Foto van Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk, die nog vandaag vooral bij Hindoese gemeenschappen op de eilanden van de Indische Oceaan plaatsvond.