Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > Ebbenhout uit Mauritius

Het beeld van de week (nr. 16): het Ebbenhout uit Mauritius.                   Delen

Elke week (in feite, ongeveer 2 of 3 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. Het ebbenhout uit Mauritius is
het thema van de zestiende foto van deze serie. Ebben is een kostbaar hout waarvan de primitieve bossen op Mauritius overmatig door de opeenvolgende kolonisten uitgebuit werden.

Ebbenhout uit Mauritius
Ebbenhout uit Mauritius.

Het land. Mauritius is een zeer aangename toeristische bestemming. Het is bekend vooral om zijn zandstranden en wateractiviteiten in een tropisch klimaat.

Mauritius biedt echter vele andere attracties, met inbegrip van verschillende natuurlijke bezienswaardigheden zoals "l'Ile aux aigrettes" (een natuurreservaat), "l'ile aux cerfs" met haar prachtige lagune, de botanische tuin van Pamplemousses (de oudste botanische tuin op het zuidelijk halfrond), de zevenkleurige aarde van Chamarel, het nationale park van de "Black River Gorges" (het eerste nationale park op het eiland) en toeristische trekpleisters zoals Cap Malheureux en Le Morne Brabant (een werelderfgoedsite voor haar historische waarde).

Voordat het een onafhankelijk land wordt, werd Mauritius achtereenvolgens door de Nederlanders, de Fransen en de Britten bezet. Mauritius behoudt veel sporen van deze tijdperken. De kolonisten gebruikten talrijke slaven voor hun suikerrietplantages, en vervolgens, na de afschaffing van de slavernij deden ze beroep op Indische en Chinese werknemers. Als gevolg van dit verleden is Mauritius vandaag een opmerkelijk multireligieus en multicultureel land.

Ebben is het hout dat het hart van de stam van een paar boomsoorten uit het geslacht Diospyros vormt, die in tropische regio's gevonden worden. Het is zwartgekleurd, hard en zwaar. Na polijsten krijgt het een gladde afwerking. Dit kostbare hout is bekend sinds de oudheid. Ebbenhout uit Madagaskar en Mauritius, vaak beschouwd als de mooiste, werd intens gebruikt voor de vervaardiging van meubels in de koloniale tijd. Vervolgens diende ebben veeleer aan de productie van kleine stukjes zoals religieuze voorwerpen, delen van muziekinstrumenten, schaakstukken of kleine decoratieve sculpturen.

Verschillende soorten van ebbenbomen zijn endemisch op Mauritius en maakten deel van de primitieve bossen van het eiland uit. Echter werden ze op grote schaal uitgebuit door de kolonisten, met name door de Verenigde Oost-Indische Compagnie die ebben in heel Europa verkocht. Toen de Nederlanders het eiland rond 1710 verlieten, overleefden ebbenbomen alleen in het binnenland van het eiland waar ze door gebrek aan wegen niet gesneden worden konden. Het ontginnen van de primitieve bossen van Mauritius duurde in de 18e en 19e eeuwen met de Franse en vervolgens de Britse kolonisten voort, om plaats voor suikerrietplantages te maken.

Ebben is thans een zeldzame houtsoort. Op Mauritius vinden we nog ebbenbomen voornamelijk in enkele natuurgebieden en in de botanische tuin van Pamplemousses. Het duurt ongeveer 50 jaar voor de ebbenboom om de volwassen grootte (20-30 m, afhankelijk van de soort) te bereiken.

De Diospyros-soorten zijn in de Rode Lijst van de IUCN opgenomen. Van de 103 Diospyros-soorten in de wereld zijn de meeste als kwetsbaar geclassificeerd, 14 als bedreigd en 15 als ernstig bedreigd.

Ebben is ook de naam die Mauritius aan de Cybercity in de nabijheid van de hoofdstad Port Louis gegeven heeft. Enkele ebbenbomen werden daar aangeplant. Op het Frans is "bois d'ébène" (ebbenhout) een eufemisme dat zwarte slaven aanduidt.
 
Misschien ziet u graag ook deze mooie foto's uit Mauritius (op het Engels): 


Flic-en-Flac


Chamarel


Pamplemousses


Vuurlopen


De auteur van de foto: De bovenstaande foto's behoren tot Willgoto. U vindt hier al onze foto's uit Mauritius.

Zie ook:
Foto van de week 1: Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Foto van de week 2: Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Foto van de week 3: Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Foto van de week 4: Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Foto van de week 5: Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite.
 
Foto van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Foto van de week 7: Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.
Foto van de week 8: Het bloementapijt van de Grote Markt in Brussel. Dit tapijt dat uit ongeveer een miljoen snijbloemen samengesteld is, is een toeristische attractie die om de twee jaar plaatsvindt.
Foto van de week 9: De reuzenmanta's. Video en beelden. De reuzenmanta's zijn zeer indrukwekkende roggen. Want, ze zijn tot 7 meter breed en ze wegen tot twee ton.
Foto van de week 10: Het eiland Réunion in de Indische Oceaan. Réunion is een droombestemming in het bijzonder voor alle outdoor activiteiten zoals wandelen, canyoning, glijscherm en vele anderen.
Foto van de week 11: Stranden van Cambodja. Sihanoukville en de kleine eilanden die voor de kust van deze badplaats liggen, bieden prachtige strandvakanties.
Foto van de week 12: De vakantie op Kaapverdië. Foto's van een strand op Boa Vista en van een bergdorp op Santo Antão. De eilanden van de archipel van Kaapverdië zijn inderdaad zeer verschillend van elkaar.
Foto van de week 13: De berggorilla in Uganda. De gorilla's, de bonobo's en de chimpansees zijn genetisch het dichtst levende wezens bij de mens. Er zijn slechts 600 berggorilla's in de hele wereld.
Foto van de week 14: Het Terracottaleger van de eerste Chinese keizer. Het terracottaleger, dat in de jaren 1970 in de buurt van de stad Xi'An ontdekt werd, trekt bezoekers uit de hele wereld aan.
Foto van de week 15: Nationale parken van Nieuw-Zeeland. Meer dan 30% van het grondgebied van Nieuw-Zeeland worden beschermd als natuurreservaten, nationale parken en andere beschermde gebieden.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

                    
(2)(2)(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2018 WillGoTo. Tous droits réservés.

Ebben is een kostbaar hout waarvan de primitieve bossen op Mauritius overmatig door de opeenvolgende kolonisten uitgebuit werden.