Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Goedkope trans-Atlantische vluchten

Goedkope langeafstandsvluchten

Alles te weten over goedkope trans-Atlantische en langeafstands vluchten. Het verleden en het heden. Mislukkingen en successen.

Thans beperken de lagekostenluchtvaartmaatschappijen, zoals Ryanair, Easyjet, Vueling, Southwest, Frontier, Spring en vele anderen, zich meestal tot korte/middellange vluchten. De eerste pogingen om goedkope vluchten op intercontinentale routes in de tweede helft van de 20e eeuw te bieden zijn volledig mislukt. Echter verandert de situatie drastisch.

Het begin.

Oorspronkelijk ontstonden de lagekostvluchten in de langeafstands sector. In de jaren 1950 bood de IJslandse luchtvaartmaatschappij Loftleiðir trans-Atlantische vluchten, voornamelijk tussen New York en Hamburg of Luxemburg met tussenstop in Reykjavik, tegen lage prijzen aan. Ook in de tweede helft van de 20ste eeuw verkocht de Britse luchtvaartmaatschappij Laker Airways goedkope vluchten tussen Londen Gatwick en New York onder de naam van de Skytrain.

De oliecrisis in de jaren 1970 en de economische recessie die volgde maakten een einde aan deze initiatieven. Loftleiðir moest met Air Iceland fuseren om Icelandair in 1979 te vormen, terwijl Laker Airways failliet in 1982 ging.

Het succes van de goedkope korte of middellange vluchten.

Aan het einde van de 20e eeuw hebben de deregulering van de luchtvaartsector eerst in de Verenigde Staten en dan in de rest van de wereld en, aan het begin van de 21e eeuw, de ontwikkeling van het Internet echter de luchtvaartmarkt volledig veranderd. Ze hebben de geboorte en de ontwikkeling van de prijsvechters in de nichemarkt van de korte en middellange vluchten mogelijk gemaakt.

Dergelijke vluchten hebben geen ruime sortering aan vliegtuigen nodig, waarvan het beheer duur is. Integendeel maken ze een hoge vluchtrotatie en dus een vermindering van de vaste kosten mogelijk. Bovendien hebben de vluchten, die door de prijsvechters aangeboden zijn, geen verbindingen met andere vluchten. Zo besparen de prijsvechters de daarmee samenhangende kosten en hebben ze niet nodig de medewerking van de grote luchtvaartmaatschappijen, die de wereldluchtvaartmarkt in hun handen houden. En ten slotte, maar niet minder belangrijk, hebben de vermindering van de loonlijst en andere algemene kosten, evenals, in veel landen, het gebruik van goedkopere regionale luchthavens ook de daling van de luchtvaarttarieven van deze vluchten mogelijk gemaakt.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest was de pionier van dergelijke goedkope korte/middellange vluchten. Het voorbeeld werd gevolgd door talloze andere luchtvaartmaatschappijen. Terwijl verscheidenen van hen mislukt zijn, konden vele anderen succesvol zijn. Ze ontwikkelden zich zodat sommige van deze prijsvechters nu deel van de grootste luchtvaartmaatschappijen in de wereld uitmaken.

Onder de talrijke lagekostenluchtvaartmaatschappijen vindt u bijvoorbeeld Ryanair, Easyjet, Vueling, Wizz Air, Jet2.com en Iberia Express in Europa, Southwest, Spirit, Jetblue, Virgin America, WestJet en Interjet in Noord-Amerika, Gol, Azul Airlines en VivaColombia in Zuid-Amerika, Pegasus Airlines en FlyDubai in het Midden-Oosten, Air Asia, Lion Air, Indigo, SpiceJet, Cebu Pacific en vele anderen in Azië.

De heropleving van de goedkope langeafstandsvluchten.

Het succes van de goedkope korte/middellange vluchten deed twee nieuwe trends ontstaan. Aan de ene kant hebben sommige Amerikaanse low cost luchtvaartmaatschappijen (Spirit Airlines, Allegiant Air en Frontier) de laaggeprijsde strategie nog sterker in het werk gesteld. Zij bieden ultra-laag geprijsde binnenlandse vluchten met een minimale service. Maar, ze brengen à la carte alle extra opties in rekening. 

Aan de andere kant heeft het succes van de prijsvechters op korte/middellange vluchten weer het voornemen op gang gebracht, laaggeprijsde langeafstandsvluchten te bieden. Na een paar beperkte initiatieven trekken goedkope langeafstandsvluchten inderdaad groeiende belangstelling aan. Terwijl de huidige lagekostenluchtvaartmaatschappijen een gelegenheid vinden om hun arbeidsveld te vergroten, willen de traditionele luchtvaartmaatschappijen ook aan de goedkope markt deelnemen, om hun eigen overleven te verzekeren.

De mogelijkheden om de kosten van de langeafstandsvluchten te verminderen zijn beperkter dan die in verband met korte of middellange vluchten. Sommige besparingen zoals lagere loonlijst en algemene kosten kunnen echter ook in de langeafstandsvluchten worden uitgevoerd. Bovendien is het tonen van zeer lage luchtvaarttarieven voordat de kosten van de ingecheckte bagage en de maaltijden aan boord in aanmerking komen - een gewone praktijk van de prijsvechters - is een commercieel lokaas, waarvan het belang niet mag onderschat worden.

Afhankelijk van de betrokken luchtvaartmaatschappijen worden vier trends in de ontwikkeling van goedkope langeafstandsvluchten waargenomen.

1. Diversificatie van de lagekostenluchtvaartmaatschappijen.

Enkele luchtvaartmaatschappijen die korte en middellange vluchten tegen lage prijzen bieden, namen het initiatief hun activiteiten met langeafstandsvluchten uit te breiden.

Zo biedt de Australische prijsvechter Jetstar Airways goedkope vluchten naar bestemmingen zoals Japan, Myanmar en Hawaii uit Australië.

Onder de naam van Air Asia X biedt de lagekostenluchtvaartmaatschappij Air Asia langeafstandsvluchten vanaf diverse luchthavens in Azië. Bijvoorbeeld vanuit Kuala Lumpur biedt Air Asia vluchten naar het Midden-Oosten (Iran, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten) en start vluchten naar Hawaï in juni 2017. Air Asia eindigde echter goedkope vluchten naar Londen in 2012.

Cebu Pacific, de low-cost luchtvaartmaatschappij van de Filipijnen, biedt ook langeafstandsvluchten, met name naar het Midden-Oosten (Doha, Dubai, Koeweit en Riyad) vanuit Manilla. Sinds maart 2017 is Cebu Pacific met vluchten naar Guam (eiland van de Stille Oceaan behorend tot de Verenigde Staten) begonnen.

De prijsvechter van Singapore, Scoot, start langeafstandsvluchten naar Athene in juni 2017.

Met uitzondering van enkele luchtvaartmaatschappijen die in sectie 2 hieronder vermeld worden, koesterden de Europese prijsvechters weinig belangstelling voor langeafstandsvluchten. Tot nog toe zijn ze inderdaad beperkt tot bestemmingen in Europa of in de buurt van op het vasteland (bijvoorbeeld de Canarische eilanden en Marokko voor Ryanair en Vueling, Easyjet, Turkije voor Easyjet, Israël voor Ryanair en Vueling). Vueling vliegt naar Afrikaanse bestemmingen zoals Dakar en Banjul, maar alleen vanuit Barcelona: dit is geen langeafstandsvlucht.

Dus bieden sommige low-cost luchtvaartmaatschappijen voornamelijk uit Azië en Australië intercontinentale vluchten tegen lage prijzen, naast de goedkope korte/middellange vluchten, die de kern van hun bedrijfsactiviteiten vormen.

Deze langeafstandsvluchten zijn goedkoop vooral wanneer passagiers van de prijsvechters geen ingecheckte bagage hebben en/of wanneer zij geen maaltijd aan boord nodig hebben. Anders blijven hun prijzen meestal iets lager dan die van andere luchtvaartmaatschappijen.

Het kan echter gebeuren dat een goedkopere vlucht, eventueel met een tussenstop, alles inbegrepen beschikbaar bij een andere luchtvaartmaatschappij is. Dit gebeurt bij voorbeeld wanneer de prijsvechter de enige luchtvaartmaatschappij is, die non-stop vluchten naar de beoogde bestemming biedt. Daarom is het altijd - zelfs in aanwezigheid van laaggeprijsde vluchten - de moeite waard, alle beschikbare vluchten te vergelijken voordat u uw vliegticket koopt.


 

2. Enkele low-cost luchtvaartmaatschappijen specialiseren zich in goedkope langeafstandsvluchten.

Een paar andere lagekostenluchtvaartmaatschappijen hebben gekozen om zich in goedkope intercontinentale vluchten te specialiseren. Ze maken ze een groot deel (of het enige deel) van hun activiteiten.

De eerste pogingen in die strategie zijn snel mislukt. In 2005 zorgde Oasis Hong Kong Airlines, gevestigd in Hongkong, voor low-cost vluchten tussen Hong Kong en London Gatwick of Vancouver. Zoom Airlines, die in Ottawa gevestigd was bood ook te dien tijde, trans-Atlantische vluchten naar vooral het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Na slechts een paar jaren eindigden beide luchtvaartmaatschappijen hun activiteiten wegens zware verliezen.

Later leidde de economische recessie van 2009 en de volgende jaren tot hernieuwde belangstelling voor lagekostenvluchen. Ondertussen zijn ook de reizigers met dergelijke no-frills-vluchten meer vertrouwd geraakt. In dit verband krijgen de nieuwe initiatieven voor goedkope langeafstandsvluchten veel betere resultaten.

Norwegian, oorspronkelijk een regionale Noorse luchtvaartmaatschappij die in de 2000s met de low-cost vluchten begon en die de Zweedse
lagekostenluchtvaartmaatschappij FlyNordic in 2007 gekocht heeft, besloot in 2012 om zich in de trans-Atlantische vluchten tegen lage kosten via twee dochterondernemingen (waarvan één in Ierland) te specialiseren.

Naast een Noorse Air Operator's Certificate (AOC) heeft Norwegian een AOC in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor mag Norwegian vluchten vanaf elke luchthaven in de Europese Unie naar elke bestemming in de Verenigde Staten.

Vandaag opereert Norwegian goedkope vluchten naar vele bestemmingen in de Verenigde Staten (New York, Boston, Fort Lauderdale, Orlando, Las Vegas, Los Angeles, Oakland, o.a.) en Puerto Rico vanuit verschillende Europese luchthavens zoals Londen Gatwick, Parijs-Charles De Gaulle, Oslo, Stockholm, Kopenhagen, en anderen. Naast deze trans-Atlantische vluchten biedt Norwegian goedkope langeafstandsvluchten naar Bangkok en Dubai vanuit haar operationele bases in Scandinavië.

Norwegian is van plan drastisch haar goedkope langeafstandsvluchten uit te breiden. In de zomer 2017 zal Norwegian inderdaad trans-Atlantische vluchten tussen Barcelona en vier belangrijke luchthavens (Los Angeles, New York-Newark, Oakland en Fort Lauderdale) in de Verenigde Staten evenals tussen Ierland (Dublin, Shannon en Cork) of Schotland (Edinburgh) en sommige regionale luchthavens in de VS zoals Providence in Rhode Island ongeveer 100 km van Boston en Stewart International Airport gelegen in de Staat New York ongeveer 100 km ten noorden van Manhattan.

De vluchten vanuit Shannon, Dublin en Edinburgh hebben Amerikaanse
preclearance-faciliteiten, wat betekent dat de Amerikaanse douanecontroles voor vertrek optreden en dat de vlucht bij aankomst als een binnenlandse vlucht van de VS beschouwd wordt.

Klaarblijkelijk wil Norwegian naar de meest populaire bestemmingen, maar ook (om nog goedkopere vluchten te bieden) naar kleinere luchthavens vliegen. Bovendien kunnen de passagiers van Norwegian die op Stewart International Airport aankomen, een bus-shuttle-service om naar Manhattan (1 h 20) tegen slechts $ 20 gebruiken.

Norwegian is ook van plan een dochteronderneming in Zuid-Amerika (Argentinië) op te richten en een partnerschap in Europa met Ryanair te besluiten, waardoor de passagiers van een luchtvaartmaatschappij hun reis met de andere luchtvaartmaatschappij kunnen voortzetten.

Door het aanbieden van goedkope trans-Atlantische vluchten naast vluchten binnen Europa volgt de IJslandse low-cost luchtvaartmaatschappij WOW Air een soortgelijke strategie. Hoewel het aanbod voornamelijk voor de IJslandse markt ontworpen wordt, is het ook voor de reizigers uit meer dan 20 andere Europese landen onder de vorm door aansluitende vluchten beschikbaar.

Vanuit de luchthaven van Keflavík bedient WOW Air verschillende Amerikaanse steden (Boston, New York Newark, Baltimore-Washington D.C., Los Angeles, San Francisco, Miami en Pittsburgh) evenals sommige andere intercontinentale bestemmingen zoals Toronto, Montreal en Tel Aviv. Als gevolg van de geografische ligging van IJsland heeft WOW het voordeel dat haar trans-Atlantische vluchten met middelgrote vliegtuigen kunnen plaatsvinden, die sneller dan grotere vliegtuigen kunnen gevuld worden.

De nieuwe Franse low-cost luchtvaartmaatschappij, French Blue, zusteronderneming van Air Caraïbes, bedient slechts twee intercontinentale toeristische bestemmingen tegen lage kosten (Punta Cana in de Dominicaanse Republiek, en vanaf juni 2017, Saint Denis op het eiland Réunion in de Indische Oceaan), beide vanuit de luchthaven Parijs-Orly.

3. De klassieke luchtvaartmaatschappijen beginnen low-cost langeafstandsvluchten te bieden.

Geconfronteerd met de toenemende concurrentie van de prijsvechters zoals Norwegian en van de luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten hebben de nationale luchtvaartmaatschappijen in Europa geen andere keuze: ze moeten ook goedkope langeafstandsvluchten bieden. Aangezien zij een significant marktaandeel van de korte/middellange vluchten hebben verloren, zouden ze een soortgelijk verlies in de markt van de trans-Atlantische en langeafstands vluchten niet overleven.

Om commerciële redenen (zoals branding) en om de kosten van het personeel te verminderen, hebben belangrijke klassieke luchtvaartmaatschappijen in Europa besloten, langeafstandsvluchten tegen lage kosten via een gespecialiseerde dochteronderneming te bieden. In feite volgen ze gedeeltelijk het voorbeeld van Jetstar Airways (dochteronderneming van Qantas Airways).
 
In maart 2017 heeft de International Airlines Group (IAG), gevormd door de fusie van British Airways en Iberia, de oprichting van Level, een low-cost luchtvaartmaatschappij gebaseerd in Barcelona-El Prat, aangekondigd.

Vanaf juni 2017 zal Level goedkope vluchten vanuit Barcelona naar Buenos Aires in Argentinië, Punta Cana in de Dominicaanse Republiek, Oakland en Los Angeles in de Verenigde Staten. Deze eerste vluchten zullen met vliegtuigen en bemanningen van Iberia geschieden. Later zal Level andere
langeafstands bestemmingen o.a. vanuit steden in Duitsland bedienen.

Zoals bij Norwegian moeten de passagiers van Level supplementen betalen als ze ingecheckte bagage hebben en als ze een maaltijd aan boord of toegang tot het internet nodig hebben. Interessant voordeel: zij profiteren van Avios, het frequentflyerprogramma van de groep, terwijl de prijsvechters meestal geen loyaliteitsprogramma hebben.

Vueling, die ook tot IAG behoort, is in Barcelona gevestigd, zodat de passagiers voordeel van de mogelijke verbindingen tussen de vluchten van Level en Vueling in Barcelona kunnen trekken.

In Duitsland implementeert Lufthansa een soortgelijke strategie met haar low cost dochtermaatschappij Eurowings. Eurowings is inderdaad belast met vluchten naar Miami, Orlando en Seattle in de Verenigde Staten, Varadero in Cuba, Punta Cana en Puerto Plata in de Dominicaanse Republiek, Port Louis in Mauritius (Indische Oceaan), Bangkok en Phuket in Thailand, en andere lange-afstandsvluchten. München en Keulen zijn momenteel de twee basis van Eurowings voor haar langeafstandsvluchten.

Het kan gebeuren op de middellange termijn dat Brussels Airlines die ook een dochtermaatschappij van Lufthansa is goedkope
langeafstandsvluchten van Lufthansa ook zal uitvoeren.

Air France volgt ook dezelfde strategie met het oprichten van een nieuwe dochteronderneming voor goedkope langeafstandsvluchten, naast Hop en Transavia, de dochtermaatschappijen die in goedkope korte/middellange vluchten gespecialiseerd zijn. Daarvoor heeft Air France het akkoord van de piloten en het personeel nodig, gezien de nieuwe dochteronderneming met lagere lonen zal werken.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij die Joon genoemd is (aanvankelijk was de bedoeling, ze Boost te noemen), zal van start in de winter 2017 gaan. Aanvankelijk zou Joon slechts middellange vluchten (bijvoorbeeld naar Turkije) bieden. Joon zou met goedkope langeafstandsvluchten in de zomer van 2018 beginnen.

Naar verwachting zou Joon in 2020 tien langeafstands vliegtuigen en achttien vliegtuigen voor middellange afstanden gebruiken. Wat
langeafstandsvluchten betreft, zou de nieuwe luchtvaartmaatschappij naar business bestemmingen (zoals New York), toeristische bestemmingen (bijvoorbeeld Mauritius), en vooral Aziatische bestemmingen (zoals Bangkok en Kuala Lumpur) vliegen waar Joon meer concurrerend dan Air France ten opzichte van de luchtvaartmaatschappijen van het Midden-Oosten zou zijn.

Met Joon wil Air France langeafstandsvluchten tegen lage prijzen bieden zonder in overmatige mate de werkzaamheden van de andere vluchten te beïnvloeden. In dit opzicht zijn de keuze van de routes en het prijsverschil tussen beide soorten vluchten kritische factoren.

Tot op heden blijven de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen (United, American en Delta) ongevoelig voor de concurrentie van goedkope trans-Atlantische vluchten. Maar vroeger of later zullen ze moeten reageren.

4. De chartermaatschappijen en soortgelijke luchtvaartmaatschappijen.

De chartermaatschappijen en de luchtvaartmaatschappijen die met touroperators verbonden zijn, zoals TUIFly, Condor, Thomas Cook en Thomson Airways, bieden ook intercontinentale vluchten tegen lage kosten.

Bijvoorbeeld: vanuit luchthavens in het Verenigd Koninkrijk serveert Thomson Airways bestemmingen zoals Varadero op Cuba, Puerto Plata, Punta Cana en La Romana in de Dominicaanse Republiek, Cancun en Puerto Vallarta in Mexico, Orlando in de Verenigde Staten, Liberia in Costa Rica, Goa in India, Colombo in Sri Lanka, Phuket in Thailand, en andere soortgelijke bestemmingen.

Deze vluchten bedienen alleen vakantiebestemmingen. In veel gevallen hebben hun passagiers hun vliegticket als onderdeel van een pakket gekocht, dat andere diensten zoals accommodatie bevat. Ze zijn zelden bereid om zonder bagage te reizen. Veel van deze vluchten zijn bovendien seizoensgebonden. De tarieven van deze vluchten zijn ook meer volatiel dan die van andere luchtvaartmaatschappijen.

Over het geheel vormen de vluchten van chartermaatschappijen en soortgelijke luchtvaartmaatschappijen een belangrijk deel van de luchtvaartmarkt; ze zijn echter op een grotendeels verschillende clientèle van die klassieke of low-cost luchtvaartmaatschappijen gericht.

Conclusie.

De huidige focus op goedkope langeafstandsvluchten is niet een tijdelijke bevlieging, maar het begin van een radicale verandering van de luchtvaartmarkt met goedkopere vliegtickets, lagere kwaliteit van de dienstverlening, meer diensten betaald à la carte, meer vluchten van en naar secundaire luchthavens, en veel moeilijker prijsvergelijkingen.

De vragen of de reizigers op lange termijn gemakkelijk vluchten van verschillende soorten zouden kunnen combineren en, zo ja, welke aanvullende wijzigingen van hun gedrag daaruit zouden voortvloeien blijven open.

Willgoto, begin mei 2017.

Bijwerking mei 2017

Onlangs kondigde Ryanair het starten van verbindingen tussen haar vluchten aan. Reizigers zullen "point to point" vluchten met Ryanair kunnen kopen, dat wil zeggen een Ryanair-vlucht naar een tussenliggende luchthaven gevolgd door een Ryanair-vlucht naar de eindbestemming zonder inchecken op de tussenstop-luchthaven.

Deze faciliteit zal 
eerst in mei 2017 in Rome-Fiumicino en vervolgens geleidelijk in andere hubs van Ryanair beschikbaar zijn. Dit is nieuw in de sector van goedkope vluchten in Europa.

Ryanair bevestigde ook dat zij van plan is partnerschapsovereenkomsten met andere luchtvaartmaatschappijen, met name Norwegian en Aer Lingus, te besluiten om reizigers van long-haul vluchten te voorzien, zoals al hierboven aangekondigd. Met slechts één pakket zullen de reizigers die met Ryanair vliegen hun reis doorgaan met een langeafstandsvlucht van Norwegian of Aer Lingus en vice versa, zonder inchecken op de tussenstop-luchthaven.

Vanaf maart 2018 zal Eurowings haar twee hubs in Keulen en München door vier dagelijkse vluchten in beide richtingen verbinden, om meer flexibiliteit aan haar klanten te geven. Vanaf augustus 2017 biedt Eurowings ook talrijke vluchten tussen de luchthaven Weeze en die van München

Op deze wijze biedt Eurowings haar klanten een breed scala van aansluitende vluchten niet alleen van Eurowings zelfs en Lufthansa, maar ook van buitenlandse partners van Lufthansa aanwezig in München.

Bijwerking augustus 2017

Norwegian en WOW Air blijven hun goedkope langeafstandsvluchten (vooral trans-Atlantische vluchten) ontwikkelen. Sinds juli 2017 biedt WOW Air vluchten van Keflavik naar Chicago, waardoor het haar tiende bestemming op het Amerikaanse continent is. Vanaf april-mei 2018 zal WOW vijf bijkomende Amerikaanse bestemmingen (Detroit, Saint-Louis, Cleveland, Dallas en Cincinnati) bedienen. Norwegian begint in augustus 2017 vluchten van Parijs naar Denver (Colorado) en Orlando (Florida).

Aan de andere kant zal de Deense lagekostenluchtvaartmaatschappij Primera Air met vluchten naar New York Newark en Boston vanuit Londen Stansted, Birmingham en Parijs CDC in 2018 beginnen (tickets zijn nu te koop).

Bijwerking maart 2019: trendomkering

Nadat de low-cost langeafstandsvluchten zich in 2017 en in de eerste helft van 2018 verder ontwikkelden, keerde de trend daarna volledig terug.
-- Met grote schulden ging het Deense Primera Air begin oktober 2018 failliet.
-- De IJslandse luchtvaartmaatschappij WOW Air bood low-cost transatlantische vluchten met tussenlanding in IJsland, waardoor zij kleinere vliegtuigen kon gebruiken. Maar, hevig verschuldigd en niet in staat om een ​​koper te vinden, ging WOW Air failliet in maart 2019. Duizenden reizigers waren verrast door dit faillissement. Vorig jaar vervoerde WOW Air 3,5 miljoen passagiers
 -- Noorwegian, wiens snelle ontwikkeling ook ten koste van zware schulden ging, zag zijn financiële problemen in maart 2019 (na de crashes in Indonesië en Ethiopië) verder verergerd door het vliegverbod op Boeing 737 Max 8, die een groeiend aandeel van zijn vluchten moest verzekeren. Norwegian overkomt echter deze moeilijkheden
-- Bovendien besloot Air France in de loop van 2019 haar dochteronderneming Joon op te nemen, die zonder veel succes langeafstandsvluchten tegen lagere kosten had gelanceerd.

Andere low-cost maatschappijen hebben ook problemen: Air Berlin (Duitsland), Cobalt (Cyprus) en Monarch Airlines (VK) gingen failliet in 2017. Germania (Duitsland) en Flybmi (VK) leden hetzelfde lot begin 2019.

Aan de andere kant blijven sommige andere low-cost luchtvaartmaatschappijen, zoals Level, de langeafstandsvluchten ontwikkelen.


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

                
(2)(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Alles te weten over goedkope trans-Atlantische en langeafstands vluchten. Het verleden en het heden. Mislukkingen en successen.