Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De toeristische attracties van Sri Lanka

Het beeld van de week (nr. 20): de toeristische attracties van Sri Lanka.                       Delen

Elke week (eigenlijk ongeveer 2 of 3 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. De toeristische attracties van Sri Lanka en in het bijzonder de olifanten zijn het thema van de twintigste foto van deze serie. Sri Lanka biedt inderdaad een breed scala aan attracties, die het een door een groeiend aantal bezoekers gewaardeerde toeristenbestemming maken.

Olifanten in Sri Lanka
Olifanten in Sri Lanka. Een jonge olifant laaft zich dicht bij zijn moeder in het weeshuis van de olifanten van Pinnawala in Sri Lanka.

Het land. Sri Lanka is een eiland gelegen in het zuidoosten van India. Colombo, de hoofdstad van dit onafhankelijke land, is een 1u20 vlucht ver van de Indiase kuststad Chennai. Gedurende 25 jaren werd het land, vooral in het noorden van het eiland, met een opstand van de Tamiltijgers geconfronteerd, die in 2009 verslagen werden. Sri Lanka werd ook hard door de tsunami van 2004 geraakt.

In de afgelopen jaren heeft de economie van het land van een sterke groei geprofiteerd. De levensstandaard van de bevolking is verbeterd. De infrastructuur is aanzienlijk gegroeid dankzij de externe hulp en op kosten van een zware buitenlandse schuld. Door het verkrijgen van het grootste deel van de nieuwe haven van Hambantota, de tweede grootste van het land, neemt China een steeds groter aandeel in de economie van Sri Lanka.

Toerisme. De olifanten van Sri Lanka vormen de grootste ondersoort van de Aziatische olifanten. Hun bevolking daalde dramatisch in de afgelopen twee eeuwen. Momenteel zijn de olifanten in Sri Lanka beschermd. Het doodschieten van een olifant wordt met de doodstraf bestraft.

Thans zijn er ongeveer 6.000 olifanten in Sri Lanka. Ze zijn alleen in het noorden, oosten en zuidoosten van het eiland in de nationale parken, maar ook buiten deze beschermde gebieden gevonden. Ze leven meestal in kuddes van 12 tot 20 eenheden onder leiding van het oudste wijfje.

Olifanten vervullen een symbolische, culturele en economische functie in Sri Lanka. Bijvoorbeeld nemen taalrijke prachtig geklede olifanten deel aan de Esala Perahera, een weelderige boeddhistische feest dat jaarlijks eind juli/begin augustus gedurende tien dagen in Kandy plaatsvindt. Het habitatverlies en de aanwezigheid van suikerriet- en bananenplantages kunnen echter tot conflicten tussen de olifanten en de lokale bevolking leiden.

 Sri Lanka heeft twee centra voor de bescherming van de olifanten. Het weeshuis voor olifanten in Pinnawala verzamelt en verzorgt tientallen verweesde of gewonde olifanten. Het weeshuis (Pinnawala elephant orphanage) ligt in de buurt van Kegalle, 40 km van Kandy en ongeveer 90 km van de hoofdstad Colombo.

Het bezoek van dit weeshuis is een goede gelegenheid om olifanten relatief van nabij waar te nemen, terwijl het bezoek van de nationale parken de mogelijkheid biedt om ze - van veraf - in het wild te zien en ook om andere diersoorten (luipaard, waterbuffel, sambar, lippenbeer, vele vogels, reptielen en vele andere soorten afhankelijk van het bezochte park) te ontdekken.


Pinnawala


Tangalle


Kandy


Traditionele bruiloft


Naast de 26 nationale parken die samen 5.734 km² beslaan, heeft Sri Lanka vele andere belangrijke attracties:
-- Veel badplaatsen die in het zuidelijke deel van het eiland op 120 km tussen Beruwala naar het westen en Tangalle naar het oosten met inbegrip van Bentota, Unawatuna Koggala, Weligama, Merissa, Matara en anderen verspreid zijn.

-- Een fantastisch erfgoed: in het bijzonder de culturele gouden driehoek van Sri Lanka, met inbegrip van de oude Koninklijke hoofdsteden zoals Anuradhapura, Polonnaruwa en Kandy alsook de sites van Sigiriya, Dambulla (alle vijf op de werelderfgoedlijst van UNESCO) en vele anderen. Ook een belangrijk koloniaal erfgoed (met inbegrip van de oude stad Galle, werelderfgoed van de UNESCO).

-- Een mooie natuur: de centrale hooglanden van Sri Lanka en het woudreservaat Sinharaja (die beide zijn ook onderdeel van UNESCO's werelderfgoed), de botanische tuin van Peradeniya, de talrijke en mooie thee plantages (gespecialiseerd in zwarte thee is Sri Lanka de derde grootste producent van thee in de wereld), en de productie van specerijen.

-- Unieke religieuze plaatsen zoals de tempel van de tand (relikwie van Boeddha) en Adam's peak (een heilige plaats van verschillende religies).

De auteur van de foto: de foto's hierboven behoren tot Willgoto. Zie al onze foto's van Sri Lanka (meer dan 200 foto's).

Zie ook:
Foto van de week 1: Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Foto van de week 2: Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Foto van de week 3: Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Foto van de week 4: Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Foto van de week 5: Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite.
 
Foto van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Foto van de week 7: Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Foto van de week 19: De stranden van Isla Mujeres (Cancun). Zij worden in de winter door Europese en Amerikaanse vakantiegangers.

Zie 
al onze "beelden van de week".


Links


Terug naar de hoofdpagina Willgoto.
Terug naar de vorige pagina

Links in andere talen

            
(3)(3)(3)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Sri Lanka biedt een breed scala aan attracties, die het een door een groeiend aantal bezoekers gewaardeerde toeristenbestemming maken: olifanten, werelderfgoed, badplaatsen en meer.