Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Nieuws voor reizigers in de hele wereld in 2018

Nieuws in het kort voor reizigers in de hele wereld.                          Delen

Ter aanvulling van onze artikelen en onze online reisgidsen (vooral op het Engels en het Frans) melden we hier goed en slecht nieuws dat nuttig voor reizigers in verschillende delen van de wereld kan zijn. Dit omvat ook informatie over bepaalde praktische veranderingen (bijvoorbeeld betreffende de geëiste reisdocumenten) en nieuwigheden in de luchtvaartmarkt. Nieuws en andere nuttige inlichtingen worden toegevoegd telkens nodig. Lees deze pagina zo vaak als nodig.

December 2018 - Tanzania: Lancering van het e-visumsysteem.

Via het Tanzaniaanse portaal voor immigratie kunt u nu online een toeristen-, zaken- of doorreisvisum voor Tanzania (zowel het vasteland van Tanzania als Zanzibar) aanvragen. De site is alleen in het Engels beschikbaar. U mag ook uw visum bij de consulaire diensten van de Tanzaniaanse ambassade in uw eigen land aanvragen.

November 2018 - Hong Kong: Opening van de brug tussen Hongkong en het vasteland van China.
 
Sinds eind oktober is de brug Hongkong-Zhuhai-Macau voor verkeer geopend. De brug overspant de Parelrivierdelta en verbindt het eiland Lantau (thuisbasis van de internationale luchthaven van Hongkong) aan de oostkant van de baai met Zhuhai en Macao aan de westkant. Het bestaat uit een opeenvolging van bruggen, tunnels en kunstmatige eilanden met een totale lengte van 55 km.

Om deze tolbrug met een privévoertuig over te steken is een speciale vergunning nodig die alleen in beperkte hoeveelheden wordt uitgegeven. Als gevolg hiervan zullen de meeste bestuurders hun voertuig bij de brugterminals verlaten en de brug in ongeveer 30 minuten met bussen of shuttles oversteken. We rijden links in Hong Kong en Macau en recht in Zhuhai en op de brug.

Oktober 2018 - Turkije
: Einde van het visum bij aankomst.

Vanaf 28 oktober moeten toeristen die naar Turkije reizen het vereiste visum hetzij bij de Turkse ambassade of op de officiële Turkse e-visum website verkrijgen voordat ze naar Turkije vertrekken. Zij kunnen het niet meer verwerven bij aankomst in Turkije bij een e-visum kiosk of met smartphone in de Wi-Fi ruimten van de luchthaven.

Oktober 2018 - Iran: Visa apart van het paspoort.

Toeristen die Iran willen bezoeken moeten het visum bij de Iraanse ambassade in hun land blijven aanvragen. Maar, van nu af zullen de meesten van hen (met uitzondering van de onderdanen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en sommige andere landen) het per e-mail (net als een e-visum) ontvangen en niet langer in de vorm van een annotatie en een zegel in hun paspoort. Dit paspoort zal dus geen sporen van hun bezoek aan Iran bevatten.

September 2018 - Israël: Sneltrein tussen Tel Aviv en Jeruzalem.

Eind september zette Israël een hogesnelheidstrein tussen de luchthaven van Tel Aviv en een nieuw station bij de ingang van Jeruzalem in gebruik. De 40 kilometer lange route, die door het Palestijnse gebied loopt, is in ongeveer 20 minuten in plaats van 40 met de auto gereisd. Het zou later moeten worden uitgebreid naar de stad Tel Aviv.

September 2018 - Reunion: Nieuwe uitbarsting van de Piton de la Fournaise.

De Piton de la Fournaise, een vulkaan gelegen op het eiland Reunion in de Indische Oceaan, barstte voor de vierde keer dit jaar. De uitbarsting begon op 15 september en eindigde op 1 november.

De vorige uitbarstingen vonden plaats in april en juli. Er waren 15 uitbarstingen in de laatste 10 jaar. De huidige uitbarsting bedreigt geen bevolkt gebied. De uitbarstingen van de Piton de la Fournaise, die onder hoge bewaking wordt geplaatst, trekken vaak veel inwoners en toeristen aan, die de show komen bewonderen.

September 2018 - Turkije: Aanstaande opening van de nieuwe luchthaven van Istanbul.

Op 31 oktober om middernacht zal de nieuwe luchthaven van Istanbul in werking treden en de luchthaven Istanboel Atatürk vervangen, die dan zijn activiteiten zal staken.

Gelegen aan de Europese kant van Istanbul op ongeveer 45 km afstand van luchthaven Atatürk heeft de nieuwe luchthaven zes landingsbanen en een totale capaciteit van 90.000.000 passagiers per jaar. Met een oppervlakte van 67,5 miljoen vierkante meter zou het de grootste luchthaven in Europa zijn. IST, de code van de luchthaven Ataturk tot het einde van oktober 2018, zal de code van de nieuwe luchthaven worden.

De nieuwe luchthaven zal met de stad van Istanboel door 180 buslijnen (15 vanuit het Europese deel, 3 vanuit de Aziatische kant) verbonden worden. Het heeft 40.000 parkeerplaatsen.

De eerste vluchten zullen door Turkish Airlines naar Ankara en, wat het internationale vluchten betreft, naar Noord-Cyprus en Azerbeidzjan uitgevoerd worden.

De bouw van de nieuwe luchthaven duurde drieënhalf jaar en zou 27 arbeiders (400 arbeiders volgens andere bronnen) gedood hebben. In een tweede fase van de bouw die naar verwachting in 2023 afgerond worden zal, moet de luchthaven in staat zijn om 150 tot 250 miljoen passagiers per jaar te verwelkomen en het zou met de metro (einde 2019) met de stad verbonden worden.

Augustus 2018 - Europa: Rechten van vliegtuigpassagiers.

In de Europese Unie hebben vliegtuigpassagiers recht op compensatie in geval van vertraging (van meer dan 3 uur), annulering (aangekondigd minder dan 14 dagen vóór de voor de geplande vertrekdatum) of overboeking (met instapweigering) van hun vlucht. Deze rechten zijn onlangs door het Hof van Justitie van de Europese Unie op twee punten verduidelijkt.

Enerzijds is de compensatie verschuldigd, zelfs als passagiers die vanuit de EU naar een derde land vertrekken een tussenstop buiten de Europese Unie hebben op voorwaarde dat de hele reis in één contract is geboekt. De zaak voor het Hof betrof een Duitse passagier die uit Berlijn vertrok en die instapweigering op een aansluitende vlucht naar Agadir bij de tussenstop van Casablanca kreeg.

Anderzijds wanneer een passagier een vliegticket van een luchtvaartmaatschappij A koopt en als deze het vliegtuig en de bemanning van een andere luchtvaartmaatschappij B verhuurt, is de eventuele schadevergoeding verschuldigd door de luchtvaartmaatschappij A die het vliegticket heeft verkocht en de vlucht heeft georganiseerd, zelfs als het vliegticket vermeldt dat de vlucht door de andere luchtvaartmaatschappij wordt uitgevoerd. Een charter vlucht is dus heel anders dan een code-share vlucht. In het laatste geval moet de eventueel verschuldigde vergoeding door de luchtvaartmaatschappij betaald worden, die de vlucht uitvoert.

Ter herinnering, de vergoeding varieert van € 250 tot € 600, afhankelijk van het geval.

Augustus 2018 - Wit-Rusland
: verblijf tot 30 dagen visumvrij.

De burgers uit 80 landen, waaronder alle landen van de Europese Unie, Australië, Japan en de Verenigde Staten, mogen nu zonder visum tot 30 dagen (in plaats van vijf) in Wit-Rusland verblijven, op voorwaarde dat zij aan de internationale luchthaven van Minsk (zonder doorreis via Rusland) met een geldig paspoort ten minste drie maanden na de datum van terugkeer en een reisverzekering aankomen.

Deze vrijstelling is bedoeld om het toerisme in dit land te bevorderen, dat de Europese Spelen in 2019 organiseert, hoewel dit land geen deel van de Schengen-zone uitmaakt. Wit-Rusland, gemarkeerd door de
sporen van het Sovjettijdperk, geniet van toeristische attracties zoals het nationale park Woud van Białowieża, dat het gebied onder andere van Europese bizons is.

Juli 2018 - Wereld: Snelle verbindingen tussen Star Alliance-vluchten.

De Star Alliance, die een groot aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder United Airlines, Lufthansa (en haar Belgische, Zwitserse en Oostenrijkse dochterondernemingen), Air India, Air China, Air Canada, ANA, Thai Airways en vele anderen samenbrengt, biedt haar reizigers een hulpdienst in gevallen van nauwe vluchtaansluitingen. Deze dienst bewaakt de vluchtvertragingen en de transittijden van passagiers met aansluitende vluchten. De dienst komt tussenbeide om elke passagier met nauwe vluchtverbinding te helpen, zodat hij de aansluiting met zijn volgende vlucht niet mist.

Deze proactieve service werkt op elf grote luchthavens: Frankfurt (FRA), Londen Heathrow (LHR), München (MUC), Chicago (ORD), Denver (DEN), Houston (IAH), New York-Newark (EWR), Los Angeles (LAX), San Francisco (SFO), Washington Dulles (IAD) en sinds juli 2018 Toronto (YYZ).

Juni 2018 - Nieuw-Zeeland: Toeristenbelasting.

De autoriteiten van Nieuw-Zeeland kondigen de invoering, vanaf mei 2019, van een belasting van NZ $ 25 tot NZ 35 (€ 15 tot 21) ten laste van elke buitenlandse bezoeker, met uitzondering van de kinderen jonger dan 2 jaar en de burgers van het Pacific Islands Forum (waaronder Australië, Kiribati, Cookeilanden, Samoa en Fiji) aan. Ze kondigen ook een verhoging van de huur van kampeerplaatsen op verschillende trekkingpaden en, vanaf november 2018, deze van de prijs van het visum aan.

Deze maatregelen beogen buitenlandse toeristen te betrekken bij de financiering van de infrastructuur van het land en de bescherming van het milieu. Het toerisme in Nieuw-Zeeland groeit sterk. In de afgelopen 12 maanden heeft het land, dat een bevolking van 4,7 miljoen inwoners heeft, 3,8 miljoen buitenlandse bezoekers verwelkomd.

Mei 2018 - Afrika
: Benin en Zimbabwe voeren het e-visumsysteem in.

Benin en Zimbabwe hebben zojuist een e-visumsysteem ingevoerd. Voor Benin is het e-visum beschikbaar voor toeristische reizen, zakelijke reizen en doorreis, terwijl een toeristenvisum bij aankomst in het land voor een verblijf van maximaal 8 dagen mogelijk blijft. Wat Zimbabwe betreft, kunnen burgers van honderd landen een visum bij aankomst in het land verkrijgen, terwijl de andere burgers nu het visum online (e-visum) mogen aanvragen. Laos is van plan om tegen eind 2018 ook een digitaal visumsysteem in te voeren.

Mei 2018 - Balearen: Verbod op vakantieverhuur van appartementen.

Vanaf juli wordt de vakantieverhuur van appartementen in Palma de Mallorca verbannen. Alleen eengezinswoningen blijven beschikbaar voor vakantieverhuur, op voorwaarde dat ze niet in beschermde gebieden, in de buurt van de luchthaven of in industriële gebieden liggen. De maatregel is gericht op het garanderen van lange termijn verhuur tegen betaalbare prijzen aan lokale mensen. Sinds 2013 zijn de huurprijzen van accommodatie in Palma de Mallorca met 40% gestegen, waardoor Palma de tweede Spaanse stad, na Barcelona, met de duurste huurprijzen is.

Onlangs is het aantal illegale vakantiewoningen in Palma de Mallorca drastisch verminderd als gevolg van het innen van boetes op o.a. Tripadvisor en Airbnb. Maar de stad heeft nog steeds 11.000 vakantieverblijven waarvan slechts 645 de vereiste vergunning hebben.

April 2018 - Réunion: Uitbarsting van de Piton de la Fournaise.

Op het eiland Réunion brak de vulkaan Piton de la Fournaise op 27 april uit. Half mei ging de uitbarsting van de vulkaan door, maar vond grotendeels plaats in tunnels. Een eerdere uitbarsting die op 3 april plaatsvond, duurde slechts een paar uur. In de afgelopen tien jaar is de vulkaan ongeveer vijftien keer uitgebarsten.

April 2018 - Filipijnen: Boracay Island gesloten voor bezoekers.

Vanaf 26 april 2018 en voor een periode van 6 maanden hebben toeristen geen toegang meer tot het eiland Boracay op de Filipijnen. De Filipijnse autoriteiten hebben deze beslissing genomen om de omgeving van het eiland te herstellen, die zwaar door de ontwikkeling van het toerisme beschadigd is. Het eiland Boracay maakt deel uit van de Visayas-archipel. Het geniet een grote populariteit bij toeristen, vooral surfers.

Maart 2018 - Wereld: goedkope reizen.

De groeiende populariteit van goedkope luchtvaartmaatschappijen blijft antwoorden van hun concurrenten oproepen. Wat trans-Atlantische vluchten betreft kondigen verscheidene conventionele luchtvaartmaatschappijen (Air France, KLM, British Airways, Iberia, Alitalia, American Airlines en anderen) aan dat zij low-cost tickets zullen aanbieden, op voorwaarde dat de kopers geen ruimbagage hebben en hun stoel in het vliegtuig niet kiezen. De reiziger heeft toch recht op de maaltijd zonder extra kosten.

Een andere strategie bestaat erin, nieuwe bestemmingen te bedienen die niet populair bij de goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn. Zo kondigt Iberia vluchten drie keer per week tussen Madrid en Managua aan. Dit is de enige luchtverbinding tussen Europa en Nicaragua.

Er is ook de strategie van promotie en aanbiedingen, zoals de Hi-Belgium Pass die Brussels Airlines voor het tweede jaar op rij aanbiedt. Met deze weekendpas kunt u twee Belgische steden naar keuze vanuit 50 luchthavens in Europa bezoeken voor slechts € 149 (accommodatie niet inbegrepen). De Hi-Belgium Pass omvat heen-en terugvluchten (zonder ruimbagage), onbeperkte treinreizen tijdens het verblijf en een stadspas om toegang tot de musea en attracties van beide steden te krijgen.

Van hun kant blijven de goedkope luchtvaartmaatschappijen aansluitingen tussen hun korte-en middellange-afstandsvluchten en goedkope lange-afstandsvluchten van andere luchtvaartmaatschappijen in het werk stellen. Na de overeenkomsten van Easyjet met Norwegian en WestJet in 2017 heeft Ryanair zojuist een overeenkomst met Aer Lingus over verbindingen tussen de vluchten van beide luchtvaartmaatschappijen getekend.

Maart 2018 - Wereld steeds meer e-visumsystemen

Steeds meer landen voeren een elektronisch visumsysteem in. Aldus hebben Oezbekistan en Pakistan zojuist besloten om een dergelijk systeem te implementeren (vanaf 2018 voor Oezbekistan). Andere landen gaan verder en schakelen de andere mogelijkheden uit, om een visum te krijgen: voor Oeganda en Oman bijvoorbeeld is het niet meer mogelijk, een visum bij de lokale ambassade aan te vragen.

De reiziger moet echter voorzichtig zijn. Soms verschijnen niet-officiële sites op de eerste plaats in de resultaten van Google op dit thema. Sommige van deze sites zijn serieuze tussenpersonen. Maar het zou gebeuren dat anderen valse visa uitgeven. Dit is in ieder geval de waarschuwing die de Indiase autoriteiten onlangs hebben afgegeven.

Februari 2018 - Cambodja
: Nieuw National Marine Park.
 
De regering van Cambodja heeft net de Koh Rong archipel gelegen op de hoogte van de badplaats Sihanoukville de status gegeven van een nationaal marien park om het ecosysteem te behouden en een verantwoord toerisme te bevorderen. Het Marine National Park, het eerste in Cambodja, beslaat 52.448 hectare en omvat 7 eilanden, waaronder Koh Rong, Koh Rong Samloem, Koh Kon en Koh Toch. De archipel ontvangt een groeiend aantal bezoekers.

Januari 2018 - Thailand: Smart Visa.

Vanaf februari 2018 introduceert Thailand een vierjarig visum voor buitenlandse experts, investeerders, leidinggevenden en ondernemers. Het verkrijgen van dit visum, genaamd Smart Visa, vereist de toestemming van verschillende Thaise organisaties en duurt ongeveer dertig dagen.

Januari 2018 - Congo Brazzaville: Online visum

De Ambassade van de Republiek Congo (Brazzaville) in Parijs heeft juist online een website geopend, om online een visum aan te vragen. De betaling kan via Paypal worden gedaan. De site is alleen op het Frans.

Januari 2018 - Oman: Nieuwe officiële website voor toerisme.

Toerisme in Oman is in volle ontwikkeling. De minister van toerisme in Oman heeft zojuist een nieuwe uitgebreide website online gezet voor toeristen die van plan zijn, naar het Sultanaat te reizen. Hij heeft ook de opdrachten uitgebreid, die aan het Oman Tourism Development Company (Omran) worden toevertrouwd.

December 2017 - Rusland: geen visum vereist voor het FIFA wereldkampioenschap voetbal.

De voetballiefhebbers die naar Rusland willen reizen om de wedstrijden van het wereldkampioenschap 2018 bij te wonen, zijn van het Russische visum vrijgesteld op voorwaarde dat zij een FAN-ID, een geldig legitimatiebewijs evenals het ticket voor de wedstrijd (of een document om het te krijgen) hebben.

De FAN-ID is de kaart die de toeschouwers van de WK 2018 wedstrijden moeten hebben om toegang tot de stadions te krijgen. Om de FAN-ID te krijgen, moeten ze eerst een ticket voor het FIFA wereldkampioenschap kopen en dan zich op de officiële website www.fan-id.ru of in een FAN-ID distributiecentrum inschrijven.

Anders kunnen ze een toeristenvisum (of een privé-visum als ze vrienden of bloedverwanten in Rusland hebben) aanvragen. Lees verder

December 2017 - Egypte: E-visum.

Egypte heeft officieel de invoering van een elektronisch visumsysteem aangekondigd. Maar, de website die momenteel in de resultaten van Google daaromtrent weergegeven wordt, is niet de site bestemd voor dit doel. U vindt hier de officiële website voor een aanvraag van een elektronisch visum voor een toeristische reis naar Egypte. Lees verder

Voor het nieuws van het jaar 2017, klik hier.
Voor het nieuws 2016, klik hier.
Voor het nieuws 2015, klik hier.


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

                
(2)(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2018 WillGoTo. Tous droits réservés.

Reisnieuws van het jaar 2018. U vindt hier nieuws dat nuttig voor reizigers in verschillende delen van de wereld in 2018 kan zijn.