Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De Khone-watervallen in Laos

Het beeld van de week (nr. 22): de Khone-watervallen (watervallen van de Mekong) in Laos.                     Delen

Elke week (eigenlijk ongeveer 2 of 3 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. Na een onderbreking vanwege een lange reis naar het buitenland hervatten we onze periodieke selectie. De Khone-watervallen (watervallen van de Mekong) in Laos is het thema van de tweeëntwintigste foto van deze serie. Deze watervallen die in het zuiden van Laos op slechts een paar kilometer van Cambodja liggen, verhinderen de navigatie tussen beide landen. Ze bestaan eigenlijk uit verschillende watervallen die volledig van elkaar gescheiden zijn. Je vindt hieronder de foto's van twee van hen.

Khone Phapheng (Mekong) watervallen in Laos
Khone Phapheng (Mekong) watervallen in het zuiden van Laos. Gedeeltelijke weergave.

De Mekong. Met een lengte van 4350 km is de Mekong de langste rivier in Zuidoost-Azië. De rivier ontspringt in de Himalaya en irrigeert de regio's Tibet en Yunnan in China voornamelijk door nauwe valleien. Vervolgens vormt ze de grens tussen Laos en Myanmar over een afstand van honderd kilometer, loopt door de Gouden Driehoek - een kruispunt van drie landen (Laos, Myanmar, Thailand) dat als een van de belangrijkste opium producerende gebieden van Azië bekend staat -, stroomt vervolgens in Laos en dan vormt de grens tussen Laos en Thailand over 850 km.

Daarna stroomt de Mekong door het zuiden van Laos en vervolgens Cambodja, waar de rivier afhankelijk van het seizoen het water van het Tonle Sap meer (het grote meer van Cambodja) krijgt of integendeel dit meer overstroomt, een fenomeen van stroomomkering dat waarschijnlijk uniek in de wereld is. Kort daarna is de rivier in tweeën verdeeld, de Bassac in het westen en de Mekong in het oosten. Beide rivieren geven aanleiding tot een grote en vruchtbare delta die zich ten zuiden van Ho Chi Minh-City in Vietnam uitstrekt.

Buiten China is de Mekong rivier vaak erg breed, maar niet altijd erg diep in droge tijden. Ze speelt een belangrijke rol in de economie van de 5 landen waardoor ze loopt, met name op het gebied van transport, rijstteelt en visserij. Het passeert de hoofdsteden van twee landen, Vientiane en Phnom Penh. Naar schatting is het levensonderhoud van zo'n 90 miljoen mensen afhankelijk van de rivier.

Verschillende waterkrachtcentrales zijn in gebruik op de rivier in China en verschillende anderen worden in dit land evenals in Cambodja en Laos geplant. Het is ook gepland om de bevaarbaarheid van de Mekong rivier tussen Yunnan in China en Luang Prabang in Laos op duizend kilometer te verbeteren. Verschillende vriendschapsbruggen omspannen de Mekong rivier om Laos met zijn buurlanden te verbinden: een met Myanmar, vier met Thailand en drie anderen in aanbouw of in project ook met Thailand.

Somphamit-watervallen in Laos
Somphamit-watervallen (Li Phi watervallen) van de Mekong rivier in het zuiden van Laos. Gedeeltelijke weergave.

De Khone-watervallen. In Laos in het zuidelijke deel van de provincie Champasak doorkruist de Mekong harde rotsen en stroomt ze tussen vele eilanden en eilandjes, vandaar de naam Si Phan Don, d.w.z. 4.000 eilanden, die aan deze regio gegeven is. De helft van deze eilanden ligt onder water als de Mekong-rivier in overstroming staat. Ten zuiden van deze binnendelta op slechts een paar kilometer van de Cambodjaanse grens ervaart elke arm van de rivier stroomversnellingen en watervallen zodat geen van deze rivierarmen bevaarbaar is.

Het geheel van deze watervallen en stroomversnellingen staan ​​bekend als Khone-watervallen (watervallen van de Mekong), in de volksmond ook als Mekong Niagara. Van oost naar west bestaan de Khone-watervallen ​​uit de Khone Phapheng watervallen (de grootste van de Khone-watervallen), de Tad Pho stroomversnellingen, de Xang Pheu stroomversnellingen, de Khone Pa Soy stroomversnellingen, de Somphamit-watervallen (ook bekend als Li Phi waterval) en de Salaphae-watervallen.

Het geheel strekt zich uit over een breedte van tien kilometer en wordt dus beschouwd als de breedste waterval ter wereld. Op basis van de totale waterstroming die eigenlijk sterk afhankelijk van het seizoen varieert zijn de Khone-watervallen als geheel een van de vijf belangrijkste watervallen ter wereld. Het totale debiet doorstromend water is 5 keer groter dan dat van de Niagara-watervallen in Amerika. De hoogte van de Khone-watervallen is echter vrij klein, met de hoogste daling beperkt tot 21 meter.

Irrawaddydolfijnen, een bedreigde diersoort, zijn soms bij de 4000 eilanden te zien.

Om onder andere twee zware kanonnen door de rivier over te brengen en de Khone-watervallen te omzeilen, bouwden de Fransen tegen het einde van de 19e eeuw een spoorweglijn op twee nabijgelegen eilanden, Don Khone en Don Det, die zij door een brug verbonden. Vervolgens resulteerden de bouw van een weg die volledig de Khone-watervallen omzeilt en daarna de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verlaten van deze spoorlijn. Slechts een paar overblijfselen van de spoorlijn zijn nog te zien. In de tussentijd is de brug die de twee naburige eilanden verbindt geopend voor verkeer.

In Laos zijn de hoogste watervallen deze van Tad Fane: De Tad Fane watervallen worden door twee rivieren gevormd, die van 213 m in kloven vallen en zich verenigen. Ze zijn gelegen op het Bolaven plateau (provincie Champasak), bekend om zijn koffieproductie. De meest schilderachtige waterval, in ieder geval diegene die de meeste toeristen in Laos aantrekt, is echter de waterval van Kuang Si op ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Luang Prabang in het noorden van Laos.

Misschien ziet u graag ook deze prachtige foto's uit watervallen in Laos (op het Engels):

  
Khone Phapheng watervallen

  
Somphamit Waterval

 
Tad Fane Watervallen

 
Kuang Si Waterval


De auteur van de foto: Alle bovenstaande foto's behoren tot Willgoto.

Zie ook:
Foto van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Foto van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Foto van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Foto van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Foto van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Foto van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Foto van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Foto van de week 19: De stranden van Isla Mujeres (Cancun). Zij worden in de winter door Europese en Amerikaanse vakantiegangers.
Foto van de week 20: De toeristische attracties van Sri Lanka. Sri Lanka biedt een breed scala aan attracties, die het een door een groeiend aantal bezoekers gewaardeerde toeristenbestemming maken.
Foto van de week 21: De toeristische attracties van Thailand. De Witte Tempel (Wat Rong Khun) beroemd om zijn zuivere en ongewone witheid is een van de vele attracties van Thailand.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de hoofdpagina Willgoto.
Terug naar de vorige pagina

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

De Khone-watervallen die in het zuiden van Laos op slechts een paar kilometer van Cambodja liggen, verhinderen de navigatie tussen beide landen. Ze bestaan eigenlijk uit verschillende watervallen die volledig van elkaar gescheiden zijn.