Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De luiaards van tropisch Amerika

Het beeld van de week (nr. 23): de luiaards van tropisch Amerika.                             Delen

Elke week (eigenlijk thans 1 of 2 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. De luiaards, boombewonende zoogdieren van tropisch Amerika, zijn het thema van de drieëntwintigste foto van deze serie. De luiaards worden zo genoemd omdat ze een lange tijd slapen en ze langzaam bewegen. Verborgen in de bladeren van tropische bossen zijn ze niet altijd gemakkelijk waar te nemen.

Luiaard in het Nationaal Park Manuel Antonio
Luiaard (Folivora) in het Nationaal Park Manuel Antonio in Costa Rica (Centraal-Amerika): een tweevingerige luiaard.

Het land. Costa Rica is een land gelegen in Centraal-Amerika tussen Nicaragua in het noorden en Panama in het zuiden. Het wordt van het noordwesten tot het zuidoosten door bergketens gekruist, die de vlaktes van de kusten van de Atlantische en Stille Oceaan scheiden.

Costa Rica, het eerste land in de wereld dat zijn leger afgeschaft heeft, is beroemd om zijn rijke fauna en flora. Dit land, tien keer kleiner dan Frankrijk, is de thuisbasis van 6% van de biodiversiteit van de wereld. Meer dan 25% van zijn grondgebied bestaat uit beschermde natuurgebieden: 25 nationale parken, 8 natuurreservaten, 32 beschermde gebieden, 11 bosreservaten, 58 wildernisgebieden en ongeveer 30 mangroven, draslanden of andere beschermde gebieden.

Het Nationaal Park Manuel Antonio liegt aan de kust van de Stille Oceaan ongeveer 4 uur rijden ten zuiden van San José (de hoofdstad van het land). Het bestaat uit een marien deel en een kleiner landpark van slechts 16,2 km² dat stranden, mangroven, bossen en bergen omvat. Het is de thuisbasis van de helft van de vogel- en zoogdieren van Costa Rica. Het is het meest bezochte nationale park van Costa Rica. Het wordt door tal van wandelpaden doorkruist.

Luiaards, bekend om hun nonchalance, zijn zoogdieren die alleen in de boomlaag van de tropische regenwouden van Amerika leven. Ze voeden zich hoofdzakelijk met bladeren, een voedsel dat weinig energie levert. Luiaards hebben een veel lagere stofwisseling dan de andere zoogdieren. Hun spijsvertering en hartslag zijn bijzonder traag. Hun maag is vrij groot en is samengesteld uit verscheidene delen waarin het voedsel langzaam fermenteert. Luiaards slapen 10 tot 14 uur per dag (afhankelijk van soort en habitat) en bewegen traag.

Luiaards zijn vaak ondersteboven opgehangen door hun grote en krachtige klauwen aan de takken van bomen, met het hoofd naar beneden. Deze positie is alleen mogelijk omdat hun organen aan hun ribben vastgebonden zijn en niet hun longen samendrukken. Bovendien stellen hun nekwervels luiaards in staat stellen, de kop 270 graden te draaien en achter te zien. 

Luiaards alleen paren om de twee jaar. Hun vrij ruwe vacht bevat microscopische groene algen die aan de camouflage van het dier en zijn voedsel bij likken bijdragen. Op de grond waar luiaards alleen naar beneden gaan om een hoopje te doen, zijn hun roofdieren voornamelijk grote katten (jaguars) en, in de hoogten, harpijen.

Luiaards zijn geen primaten en zijn niet gerelateerd aan koala’s, die ten onrechte Australische luiaards genoemd zijn. Ze behoren tot zes soorten die in twee geslachten gegroepeerd zijn: de drievingerige luiaards die drie klauwen op elke poot en negen nekwervels hebben en de tweevingerige luiaards die zes nekwervels hebben en waarvan de voorpoten slechts twee klauwen hebben. Tweevingerige luiaards (6 tot 8 kg gemiddeld voor de volwassene) zijn over het algemeen groter dan drievingerige luiaards (4 kg gemiddeld, zonder de kleinere escudo-eilandluiaards).

Luiaards wekken de interesse van wetenschappers onder andere vanwege hun weerstand tegen bepaalde virussen.

Misschien ziet u graag ook deze prachtige foto's uit dieren in het wild in de wereld:


Fauna van Madagaskar


Fauna & flora van de Seychellen


Fauna van Galápagos (Ecuador)

 


Costa Rica

De auteur van de foto: De bovenstaande foto behoort tot Willgoto.

Zie ook:
Beeld van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Beeld van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Beeld van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Beeld van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Beeld van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Beeld van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Beeld van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Beeld van de week 19: De stranden van Isla Mujeres (Cancun). Zij worden in de winter door Europese en Amerikaanse vakantiegangers.
Beeld van de week 20: De toeristische attracties van Sri Lanka. Sri Lanka biedt een breed scala aan attracties, die het een door een groeiend aantal bezoekers gewaardeerde toeristenbestemming maken.
Beeld van de week 21: De toeristische attracties van Thailand. De Witte Tempel (Wat Rong Khun) beroemd om zijn zuivere en ongewone witheid is een van de vele attracties van Thailand.
Beeld van de week 22: De Khone-watervallen (watervallen van de Mekong) die in het zuiden van Laos op slechts een paar kilometer van Cambodja liggen, verhinderen de navigatie tussen beide landen.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Luiaards, bekend om hun nonchalance, zijn zoogdieren die alleen in de boomlaag van de tropische regenwouden van Amerika leven. Ze voeden zich hoofdzakelijk met bladeren, een voedsel dat weinig energie levert.