Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > Tulum, de parel van de Riviera Maya

Het beeld van de week (nr. 24): Tulum, de parel van de Riviera Maya.    Delen

Elke week (eigenlijk thans 1 of 2 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. Tulum is het thema van de vierentwintigste foto van deze serie. Tulum is inderdaad een van de meest populaire toeristenbestemmingen van de Riviera Maya in Mexico.

Tulum, de parel van de Riviera Maya
Strand en archeologische site van Tulum in het zuidelijke deel van de Riviera Maya, Mexico: aan de onderkant, een strand; aan de top, El Castillo.

Het land. De Riviera Maya is het Mexicaanse toeristische gebied gelegen ten zuidwesten van Cancun langs de Caribische zee. Dit kustgebied strekt zich uit over 130 km in het schiereiland Yucatán tussen Puerto Morelos in het noorden en Punta Allen in het zuiden. Het omvat verschillende badplaatsen, zoals Playa del Carmen, Tulum, en Akumal, evenals het eiland Cozumel.

Naast stranden en kustactiviteiten omvatten de toeristische attracties van de Riviera Maya verschillende archeologische sites (Tulum en Xcaret), het biosfeerreservaat Sian Ka'an, diverse amusementsparken waaronder het eco-archeologische park Xcaret, het pretpark Chakanaab, en de parken van Xel-Há en Xplor, verschillende cenotes zoals Sac Actun en Dos Ojos, beroemde duikgebieden, en niet te vergeten de lange winkelstraat van Playa del Carmen, Quinta Avenida. 
 
In de afgelopen twee decennia heeft de Riviera Maya een spectaculaire toeristische ontwikkeling ervaren. De Riviera verwelkomt thans zoveel bezoekers als het toeristische gebied van Cancun, waarvan het succes een langere tijd geleden begonnen is. De regio wordt door twee internationale luchthavens (Cancun en Cozumel) bediend, terwijl de haven van Cozumel internationale cruiseschepen verwelkomt. De Riviera Maya wordt door de nationale weg 307 doorkruist, die tussen Cancun en Chetumal loopt. Veel snelle busdiensten, voornamelijk van en naar Playa del Carmen of Cancun, verbinden de steden van het schiereiland. Verschillende veerdiensten verbinden het eiland Cozumel met het vasteland.

Tulum, op ongeveer 65 km ten zuidwesten van Playa del Carmen gelegen, bestaat uit 4 delen: een nationaal park dat een prachtige Maya archeologische site omsluit, een hotelzone gelegen langs de stranden, de stad zelf en, iets verder naar het zuidwesten, het uitgestrekte natuurreservaat Sian Ka'an. 

Het nationale park van Tulum strekt zich uit over 664 ha aan de kust. Dit beschermde natuurreservaat is onder andere de thuisbasis van broedplaatsen van zeeschildpadden. Het omringt de ruïnes van de oude Maya versterkte stad Tulum, voorheen als Zamá (de stad van de zonsopgang) bekend. Waarschijnlijk opgericht in de 6e eeuw had Zamá zijn hoogtijdagen tussen de 12e en 14e eeuw, veel later dan de meeste van de andere Mayasteden van het schiereiland Yucatán. Het was nog steeds bewoond toen het door de Spanjaarden veroverd werd.

Deze goed onderhouden archeologische site is gelegen op een rotsachtig voorgebergte met uitzicht op de turquoise wateren van de Caribische zee. Het is de enige Maya-site gelegen aan de kust. Naast de muren, omvat het de ruïnes van verschillende gebouwen, die voornamelijk uit de 13e eeuw dateren, bijvoorbeeld het Kasteel (El Castillo), de Tempel van de god van de wind, de Tempel van de fresco's, en nog veel meer. Deze prachtige site verwelkomt meer dan 2.000.000 bezoekers per jaar. Een klein strand van fijn zand is aan de voet van de kliffen van de archeologische sitetoegankelijk.

De belangrijkste stranden van Tulum worden begrensd door hotels. Ze bevinden zich in het nationale park en in de hotelzone. De stranden in het nationale park omvatten Playa Pescadores, Playa Paraiso, Playa Esperanza, en anderen. Ze zijn toegankelijk voor het publiek. De stranden in de hotelzone die een paar kilometer ten zuidwesten van het nationale park uitstrekt, zijn in de praktijk meestal alleen toegankelijk voor hotelgasten. Tulum is in staat geweest om de aanwezigheid van zeer grote hotels te voorkomen, die overvloedig in Cancun en in vele andere toeristische bestemmingen over de hele wereld gevonden worden.
 
De stad Tulum - El Pueblo - ligt ten noorden van het hotelgebied. Het wordt gekruist door de nationale weg 307 (naar Cancun, op 135 km) en, loodrecht daarop, door de straat 109, ook Carretera Nuevo Xcan-Tulum genoemd (naar Coba op 40 kilometer). De toeristische accommodaties gevonden in El Pueblo zijn voornamelijk kleine hotels en pensions.

Het biosfeerreservaat Sian Ka'an is een uitgestrekt natuurreservaat dat zich op een half miljoen hectare aan de Caribische kust ten zuiden van de stad Tulum uitstrekt. Het omvat archeologische sites, regenwouden, mangroven en moerassen, evenals een grote mariene sectie die door riffen doorkruist wordt. Het wordt gekenmerkt door ingewikkeld verbonden zee- en landecosystemen en een uitzonderlijke biologische diversiteit. Opgenomen als een Ramsar site is het onderdeel van het werelderfgoed van de UNESCO.

Met al deze voordelen is Tulum echt de parel van de Riviera Maya.

Misschien ziet u graag ook deze prachtige foto's uit de Riviera Maya en haar omgeving (foto's momenteel op het Frans):


Tulum


Cozumel


Playa del Carmen


Coba


De auteur van de foto: De bovenstaande foto's behoren tot Willgoto.

Zie ook:
Beeld van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Beeld van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Beeld van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Beeld van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Beeld van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Beeld van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Beeld van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Beeld van de week 19: De stranden van Isla Mujeres (Cancun). Zij worden in de winter door Europese en Amerikaanse vakantiegangers.
Beeld van de week 20: De toeristische attracties van Sri Lanka. Sri Lanka biedt een breed scala aan attracties, die het een door een groeiend aantal bezoekers gewaardeerde toeristenbestemming maken.
Beeld van de week 21: De toeristische attracties van Thailand. De Witte Tempel (Wat Rong Khun) beroemd om zijn zuivere en ongewone witheid is een van de vele attracties van Thailand.
Beeld van de week 22: De Khone-watervallen (watervallen van de Mekong) die in het zuiden van Laos op slechts een paar kilometer van Cambodja liggen, verhinderen de navigatie tussen beide landen.
Beeld van de week 23: De luiaards van tropisch Amerika. De luiaards worden zo genoemd omdat ze een lange tijd slapen en ze langzaam bewegen.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de hoofdpagina Willgoto.
Terug naar de vorige pagina

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2020 WillGoTo. Tous droits réservés.

Tulum, op ongeveer 65 km ten zuidwesten van Playa del Carmen gelegen, bestaat uit 4 delen: een nationaal park dat een prachtige Maya archeologische site omsluit, een hotelzone gelegen langs de stranden, de stad zelf en, iets verder naar het zuidwesten, het uitgestrekte natuurreservaat Sian Ka'an.