Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De toeristische attracties van Aken

Het beeld van de week (nr. 25): de toeristische attracties van Aken.                                          Delen

Elke week (eigenlijk thans 1 of 2 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. De toeristische attracties van Aken in Duitsland en, in het bijzonder, de kathedraalschat zijn het thema van de vijfentwintigste foto van deze serie.

De kathedraal van Aken maakt inderdaad deel van het werelderfgoed uit. Deze kathedraal is zelfs een van de 12 allereerste sites die in 1978 op de lijst van UNESCO samen met enkele van de beroemdste sites ter wereld zoals het historische centrum van Krakau (Polen), de Rotskerken van Lalibela (Ethiopië), het eiland Gorée (Senegal), het Nationale Park van Yellowstone (USA) en de Galapagos eilanden (Ecuador) ingeschreven werden.

De kathedraalschat van Aken
De reliekbuste van Karel de Grote maakt deel van de schat van de kathedraal van Aken in Duitsland uit. (borstbeeld beschermd in een vitrine).

Het land. Aken is de meest westelijke stad van Duitsland: de stad ligt op slechts enkele kilometers van de grenzen van Duitsland, Nederland en België. Naast deze bevoorrechte ligging is de belangrijkste toeristische troef van Aken zijn opmerkelijke culturele erfgoed. De site is bezet sinds de prehistorie. Vanwege de aanwezigheid van baden hadden de Romeinen daar een legerkamp gevestigd, dat de stad in jaar 124 ontstaan deed.

Karel de Grote koos Aken als zijn voornaamste woonplaats en de hoofdstad van zijn rijk. Hij liet een weelderig paleis bouwen, dat door het gebruik van edele metalen en de kwaliteit van zijn kunstwerken met de Byzantijnse paleizen wedijverde. In dit paleis bracht Karel de Grote de meest briljante geesten van zijn tijd bijeen. Van dit paleis blijven er alleen de kapel en archeologische overblijfselen.

Van 1306 tot 1797 was Aken een vrije stad die direct onder het gezag van de Heilige Roomse Keizer stond.

In de XVIII en XIX eeuw was Aken een kuuroord, dat door rijke gasten bezocht werd.

Thans is Aken is de thuisbasis van een aantal gerenommeerde hogescholen. Een op de vijf inwoners van de stad is een student. Vier weken voor Kerstmis wordt een van de belangrijkste kerstmarkten in het centrum van de stad gehouden.

Toerisme in Aken
. De stad heeft veel toeristische attracties, die voornamelijk met haar prestigieuze erfgoed verbonden zijn.

De Dom van Aken is de oudste kathedraal in Noord-Europa. Rond 800 liet Karel de Grote een indrukwekkende stiftkerk in de vorm van een achthoekige rotonde omringd door een twee verdiepingen tellende galerij en bekroond met een uitzonderlijke koepel bouwen. De kerk is gewijd aan de Heilige Maria. Het hoofdgebouw van het keizerlijke paleis bevond zich tegenover de stiftkerk.

Verschillende constructies van verschillende vormen en, in het bijzonder, een groot monumentaal schip werden aan de stiftkerk vooral in de XIV en XV eeuw toegevoegd. De vensters van het gotische koor zijn 25,6 m hoog en blijven onder de grootste gotische vensters. In 1930 werd de Mariakerk een bisdomkerk kerk (kathedraal). De huidige kathedraal bestaat uit verschillende delen die uit verschillende tijdperken dateren. Zoals hierboven vermeld, heeft de UNESCO vanaf het begin de waarde van dit opmerkelijke erfgoed erkend.

Karel de Grote werd in 814 in de kathedraal begraven en de jonge keizer Otto III bijna 200 jaar later. Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote, en Lotharius I, kleinzoon van Karel de Grote werden in de kathedraal tot keizers gekroond. In overweging van dit prestigieuze Karolingische verleden werden alle keizers van het Heilige Roomse Rijk gedurende 600 jaar in de kathedraal van Aken gekroond. De kathedraal herbergt vier belangrijke overblijfselen van Jezus, Maria en Johannes de Doper. Een belangrijke bedevaart naar deze relikwieën vindt plaats om de 7 jaar sinds 1349.

De schat van de kathedraal, samengesteld uit meesterwerken die in de kathedraal door de eeuwen heen verzameld werden, is sinds 1979 in een deel van de kruisgang gehuisvest, die niet ver van de kerk ligt .Dit museum omvat onder andere het borstbeeld (reliekbuste) van Karel de Grote, andere belangrijke gotische relikwieën van de keizer, de beroemde Proserpina sarcofaag die uit de III eeuw dateert (marmeren sarcofaag waar Karel de Grote van 814 tot 1165 begraven werd), het Lotharius-kruis, de kostbare kroon van Margaretha van York (derde vrouw van Karel de Stoute), het beroemde Passieretabel dat uit de XVI eeuw dateert (een triptiek die bijna 5 m breed is) en diverse goudsmeedwerken van grote waarde.

In de 14e eeuw, werd een prestigieus gotisch stadhuis gebouwd op de muren van het voormalige keizerlijk paleis, dat ondertussen zwaar verslechterd was. Het vervult een dubbele functie: de zetel van de administratie van de stad en de feestzaal voor de grootste vieringen van het rijk. Na verschillende branden werden de torens van het stadhuis vervangen door andere hogere torens in barokstijl in de XVII eeuw en vervolgens door neogotische torens in de XIX eeuw. Beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw later gerestaureerd. De Internationale Karelsprijs Aken wordt jaarlijks in het stadhuis van Aken uitgereikt. Het eert personen voor opmerkelijke bijdragen tot de eenmaking van Europa.

Aan het eind van de twintigste eeuw werd het Centre Charlemagne ook op de plaats van een deel van het paleis van Karel de Grote gebouwd. Dit moderne gebouw is de thuisbasis van het nieuwe Stedelijk Museum van Aken gewijd aan de geschiedenis van de stad.

De "Elisenbrunnen" (Fonteinen van Elisabeth), die uit 1827 dateren, is een ander emblematisch gebouw van Aken. De drinkfonteinen die in dit gebouw gehuisvest zijn, zijn naar Elisabeth van Beieren vernoemd. Ze leveren sterk zwavelhoudend warm water. Deze baden werden onder andere door Peter de Grote van Rusland en Casanova bezocht. Het gebouw wordt nu voor diverse culturele evenementen gebruikt.

Aken heeft vele andere toeristische en culturele bezienswaardigheden, zoals het Ludwig Forum Museum (hedendaagse kunst) en het "Grashaus" (een van de oudste niet-religieuze gebouwen van het stadscentrum). Elke zomer is de stad ook de thuisbasis van belangrijke evenementen, zoals het Duitse CHIO (internationale paardencompetitie). .

Aken is een ideale bestemming voor een stedentrip.

Misschien ziet u graag ook deze prachtige foto's uit Aken (foto's op het Engels):


Aken


Kathedraal van Aken

 


Kathedraalschat


Kathedraalschat


De auteur van de foto
: De bovenstaande foto's behoren tot Willgoto.

Zie ook:
Beeld van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Beeld van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Beeld van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Beeld van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Beeld van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Beeld van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Beeld van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Beeld van de week 19: De stranden van Isla Mujeres (Cancun). Zij worden in de winter door Europese en Amerikaanse vakantiegangers.
Beeld van de week 20: De toeristische attracties van Sri Lanka. Sri Lanka biedt een breed scala aan attracties, die het een door een groeiend aantal bezoekers gewaardeerde toeristenbestemming maken.
Beeld van de week 21: De toeristische attracties van Thailand. De Witte Tempel (Wat Rong Khun) beroemd om zijn zuivere en ongewone witheid is een van de vele attracties van Thailand.
Beeld van de week 22: De Khone-watervallen (watervallen van de Mekong) die in het zuiden van Laos op slechts een paar kilometer van Cambodja liggen, verhinderen de navigatie tussen beide landen.
Beeld van de week 23: De luiaards van tropisch Amerika. De luiaards worden zo genoemd omdat ze een lange tijd slapen en ze langzaam bewegen.
Beeld van de week 24: Tulum, de parel van de Riviera Maya. Tulum is een van de meest populaire toeristenbestemmingen van de Riviera Maya in Mexico.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de hoofdpagina Willgoto.
Terug naar de vorige pagina

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

De Dom van Aken en zijn schatkamer zijn de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Ze zijn sinds het begin in 1978 op de UNESCO-lijst ingeschreven, samen met elf van de beroemdste erfgoedlocaties ter wereld.