Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De rode krabben van Christmaseiland

Het beeld van de week (nr. 30): De rode krabben van Christmaseiland.                     Delen

Elke week (eigenlijk thans 1 of 2 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. De rode krab van Christmaseiland (Australië) is het thema van de dertigste foto van deze serie. De jaarlijkse migratie van de rode krabben van Christmaseiland is inderdaad de belangrijkste toeristische attractie van het eiland en een van de beroemdste dierenmigraties ter wereld.

rode krab van Christmaseiland
De rode krab van Christmaseiland (Australië) bij het migreren naar de kust.
                                                        
Het land. Christmaseiland (Kersteiland) ligt 350 km ten zuiden van Java (Indonesië) in de Indische Oceaan. Sinds 1958 maakt het deel van Australië uit, dat op ongeveer 1500 km afstand ligt. Het heeft een oppervlakte van 136 km², waarvan twee derde een nationaal park vormt. 

Christmaseiland bleef lange tijd een toevluchtsoord van de biodiversiteit. Het eiland werd inderdaad pas vanaf het einde van de XIX eeuw bewoond, toen zijn fosfaatmijnen begonnen te worden uitgebuit. Aangezien deze mijnen zijn uitgeput, wordt het toerisme de belangrijkste economische activiteit op het eiland. De bevolking van het eiland is niet groter dan 2000 inwoners. Het eiland is de thuisbasis van een van de detentiecentra van vluchtelingen die naar Australië willen emigreren. Gesloten aan het einde van 2018, zou dit centrum in 2019 worden heropend.

Vakantie. Het nationale park van Christmaseiland is de belangrijkste troef van het eiland. De flora van het Park varieert sterk afhankelijk van de locatie (aan zee of niet) en de hoogte. Op het eiland zijn er 16 plantensoorten die alleen op dit eiland te vinden zijn. Een groot deel van het park bestaat uit tropische regenwouden.

Wat op het Christmaseiland uniek is het aantal en de diversiteit van landkrabben. Er zouden meer dan 40 miljoen krabben op het eiland zijn. De meest voorkomende soort is de rode krab van Christmaseiland. Terecht wordt het eiland het "Koninkrijk van krabben" genoemd. Landkrabben voeden zich met de strooisellaag, overvloedige boomvruchten en zaailingen liggend op de regenwoudvloer. Landkrabben zijn degenen die alleen voor de ontwikkeling van hun larven afhankelijk van de oceaan zijn.

Jaarlijks vindt er een grote migratie van de rode krabben van Christmaseiland plaats: na de start van het regenseizoen, meestal in oktober-november, en in synchronisatie met de cyclus van de maan verlaten de landkrabben in grote hoeveelheden het regenwoud om op de oevers van het eiland te gaan broeden. Mannetjes komen meestal eerst aan en graven hun holen. Ze worden vergezeld door vrouwtjes. Na het paren keren de mannetjes terug naar het regenwoud. Vrouwtjes blijven nog twee weken in het hol om hun eieren te leggen, en aan het einde van de incubatie laten ze de larven bij het afgaande tij in de oceaan vrij en vervolgens keren ze terug naar het bos. De larven voeden zich een paar weken op zee alvorens terug te keren om in het regenwoud te leven.

Misschien wilt u ook deze prachtige foto's
uit Australië zien:


Tasmanië

Het Grote Barrièrerif

Nieuw-Zuid-Wales

Kangaroo-eiland

Dit fenomeen, uniek in de wereld, trekt veel buitenlandse toeristen aan. De volgende paaitijden van de krabben van Christmaseiland zouden tussen 22 en 24 november en tussen 21 en 23 december 2019 en tussen 10 en12 november en 9 en 11 december 2020 plaatsvinden (Informeer bij voorbaat voor bevestiging). Voor de migratie moet het goed regenen, anders blijven de krabben in hun holletje zitten en wordt de migratie verlaat. De krabben worden anders in de zon gekookte koken in hun pantser.

Het nationale park van Christmaseiland is ook de thuisbasis van verschillende zeevogels, waaronder de witbuikfregatvogel en de abbotts gent, twee zeldzame endemische soorten van het eiland. Christmaseiland is een favoriete bestemming voor het kijken naar vogels.

Christmaseiland is ook populair bij liefhebbers van vissen en duiken. Voor de kust van het eiland vindt u enkele van de mooiste duiklocaties van Australië.

Hoe komt u er: Reizen met het vliegtuig is de meest gebruikelijke manier om naar Christmaseiland te gaan. Vluchten vinden plaats van Perth (tweemaal per week), Jakarta (wekelijks) en Kuala Lumpur (om de twee weken).

De auteur van de foto: De bovenstaande foto uit Christmaseiland behoort tot Dirk Wuyts, hoofd van de ADC Duiken Club Antwerpen/Deurne. Zie het reisverslag en foto's van zijn reis naar Christmaseiland. De andere foto's uit Australië behoren tot Australische partners van Willgoto.

Zie ook:
Beeld van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Beeld van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Beeld van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Beeld van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Beeld van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Beeld van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Beeld van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Beeld van de week 19: De stranden van Isla Mujeres (Cancun). Zij worden in de winter door Europese en Amerikaanse vakantiegangers.
Beeld van de week 20: De toeristische attracties van Sri Lanka. Sri Lanka biedt een breed scala aan attracties, die het een door een groeiend aantal bezoekers gewaardeerde toeristenbestemming maken.
Beeld van de week 21: De toeristische attracties van Thailand. De Witte Tempel (Wat Rong Khun) beroemd om zijn zuivere en ongewone witheid is een van de vele attracties van Thailand.
Beeld van de week 22: De Khone-watervallen (watervallen van de Mekong) die in het zuiden van Laos op slechts een paar kilometer van Cambodja liggen, verhinderen de navigatie tussen beide landen.
Beeld van de week 23: De luiaards van tropisch Amerika. De luiaards worden zo genoemd omdat ze een lange tijd slapen en ze langzaam bewegen.
Beeld van de week 24: Tulum, de parel van de Riviera Maya. Tulum is een van de meest populaire toeristenbestemmingen van de Riviera Maya in Mexico.
Beeld van de week 25: De toeristische attracties van Aken. De kathedraal van Aken is een van de eerste meesterwerken die op de UNESCO werelderfgoedlijst ingeschreven zijn.
Beeld van de week 26: De stranden op Kaapverdië. Kaapverdië is een populaire vakantiebestemming gedurende de twaalf maanden van het jaar.
Beeld van de week 27: Outdoor-activiteiten op het eiland Réunion. Het eiland Réunion (Frankrijk) is een ideale bestemming voor vrijetijds- en buitenactiviteiten.
Beeld van de week 28: Stranden op Zanzibar. Zanzibar is een droombestemming voor zonnige strandvakanties b.v. na een lange safari in Oost-Afrika.
Beeld van de week 29: Fauna van Costa Rica. Costa Rica is een ideale bestemming voor alle liefhebbers van het wild.


Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

De jaarlijkse migratie van de rode krabben van Christmaseiland is de belangrijkste toeristische attractie van het eiland en een van de beroemdste dierenmigraties ter wereld.