Internet gids voor reizen

International
English FranÁais Deutsch Nederlands Italiano EspaŮol

International > Het beeld van de week > De toeristische attracties van BelgiŽ

Het beeld van de week (nr. 32): De toeristische attracties van België.                     Delen

Elke week (eigenlijk thans 1 of 2 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. De toeristische attracties van België en onder andere het Atomium in Brussel vormen het thema van de tweeëndertigste foto van deze serie. Het Atomium is inderdaad een opmerkelijk gebouw dat, net als de Eiffeltoren in Parijs, het embleem van de stad is geworden.

Het Atomium in Brussel, België
Het Atomium in Brussel, België.

Het land. Gelegen tussen Noord-Frankrijk enerzijds en Nederland en Noord-Duitsland anderzijds staat België vooral bekend als de thuisbasis van de belangrijkste instellingen van de Europese Unie. België is verdeeld in drie regio's: Vlaanderen in het noorden, Wallonië in het zuiden en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nagenoeg in het centrum. De drie officiële talen van het land zijn Nederlands (de taal van Vlaanderen en een minderheid van de mensen in Brussel), Frans (de taal van Wallonië en de meeste inwoners van Brussel) en Duits (de taal van de oostelijke kantons).

Vakanties in België. Het toerisme in België biedt een breed scala aan mogelijkheden. Het hele jaar door worden de Belgische steden (in het bijzonder Brugge in Vlaanderen en Brussel) bezocht. Het historische centrum van Brugge en de Grote Markt van Brussel, evenals 11 andere Belgische sites, staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Brugge, het "Venetië van het noorden", is beroemd om zijn burgerlijk en religieus erfgoed (Rozenhoedkaai, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Sint-Salvatorskathedraal, Godshuizen, en meer), zijn neogotische architectuur, zijn Belfort, zijn Begijnhof, de grachten die de oude stad in een schilderachtige omgeving doorkruisen, de culturele evenementen zoals de processie van het Heilig Bloed en de schilderijen van de Vlaamse Primitieven (Jan Van Eyck, Hans Memling en anderen) in zijn musea.

Reizigers komen naar Brussel om de Grote Markt (een van de mooiste ter wereld) te bewonderen. De Grote Markt ligt in het historische centrum van de stad en wordt begrensd door het Stadhuis, het Broodhuis en de Gildehuizen. Om de twee jaar, tijdens het weekend van 15 augustus, is de Grote Markt van Brussel met een tapijt van begonia's bloemen bedekt.

In de omgeving van de Grote Markt bevinden zich de mooie Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen (een complex van 3 winkelgalerijen uit het midden van de negentiende eeuw), het Ilot Sacré (een wijk van de oude stad die momenteel door restaurants en het Koninklijk Poppentheater Toone wordt bezet), de prachtige Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in gotische stijl, en het Manneken-Pis (een bronzen standbeeld van een jongetje dat urineert en een belangrijk onderdeel van de Brusselse folklore).

Brussel heeft verschillende interessante musea, waaronder het Magritte Museum, het Museum van Muziekinstrumenten, of het Museum voor Natuurwetenschappen dat om zijn dinosaurus galerij beroemd is.
Liefhebbers van stripverhalen bezoeken zeker het opmerkelijke Belgische Stripcentrum gelegen op korte afstand van het stadscentrum en, als de gelegenheid zich voordoet, het Hergé museum - de maker van Kuifje - dat in Louvain-la-Neuve ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Brussel gevestigd is. Wat het Museum van Le Chat (De Kat) van Ph. Geluck betreft, zal het naar verwachting in 2023 in Brussel nabij het Magritte Museum worden geopend.

Brussel is ook de thuisbasis van prachtige Jugendstilgebouwen, waarvan het Museum van muziekinstrumenten en het Belgisch Stripcentrum, die hierboven zijn genoemd, zeer mooie voorbeelden zijn.


Brugge


Brussel - Grote Markt

     
Brussel - Musea


Brussel - Atomium


In de noordelijke wijken van Brussel is het Atomium de belangrijkste toeristische attractie. Het is een 102 m hoge stalen constructie bestaande uit 9 bollen verbonden door 20 buizen en rustend op 3 pijlers. Het Atomium was de belangrijkste attractie van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Het vertegenwoordigt de negen atomen van het elementaire ijzerkristal vergroot 165 miljard maal en symboliseert het vreedzame gebruik van de wetenschappelijke vooruitgang. In 1958 was het de 6e hoogste metalen structuur ter wereld en had het de snelste lift in Europa. Het is het werk van de Belgische ingenieur André Waterkeyn.

In tegenstelling tot het oorspronkelijke project werd het Atomium na de Wereldtentoonstelling gehandhaafd vanwege zijn originaliteit en interesse. Het werd toch lang verwaarloosd en werd slechts begin 2000 gerenoveerd. Sindsdien is het een belangrijke attractie van Brussel en het hele land geworden. Onlangs verscheen het op alle televisiekanalen ter wereld ter gelegenheid van de start in Brussel van de Tour de France 2019, een wereldberoemde fietswedstrijd.

Behalve de stedentrips bestaan vakanties in België voornamelijk uit verblijven aan de Belgische kust of in de Ardennen.

De Belgische kust is het Belgische toeristische gebied dat zich over 60 km aan de Noordzeekust uitstrekt. Het bestaat uit een reeks badplaatsen, variërend van Knokke in het oosten tot De Panne in het westen en omvattend onder andere Blankenberge, Oostende, Middelkerke en Koksijde. Zo'n reeks badplaatsen gelegen op de waterkant en uitgerust met alle nuttige toeristische infrastructuur (inclusief het volledige scala aan huisvestingsmogelijkheden) onderscheidt de Belgische kust duidelijk van de naburige kusten: die van de departementen Noord en Pas-de-Calais in Frankrijk en die van Zeeland in Nederland.

Naast ontspannen op de stranden en verschillende activiteiten aan zee kunt u bijvoorbeeld wandelen, fietsen, paardrijden, varen en andere sporten zoals golf beoefenen of de natuurlijke attracties ontdekken (bijvoorbeeld het natuurreservaat Zwin). Trappen op cuistax (billenkar, een soort ongemotoriseerd go-cart) is een klassieker voor kinderen.

Wallonië biedt een heel ander toerisme. De Belgische Ardennen met bossen, natuurreservaten, rivieren en heuvelachtig terrein is de belangrijkste vakantiebestemming in Wallonië. Ze bieden rustige vakanties in bosrijke gebieden en/of aan de oevers van meren (bijv. Meren van Eau d'Heure of het Meer van Bütgenbach-meer) of rivieren (Maas, Ourthe, Lesse, Semois, ...). Durbuy ("de kleinste stad ter wereld"), La Roche ("de parel van de Ardennen") of Dinant (geboortestad van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon) zijn slechts enkele voorbeelden van deze vakantiebestemmingen.

Wandelingen en trektochten, activiteiten zoals kajakken, vissen of boottochten, de bezoeken van de lokale attracties (bijv. de grotten van Han of de watervallen van Coo), het ontdekken van regionaal erfgoed of gewoon rusten in een ideale omgeving zijn de belangrijkste recreatieve activiteiten in Wallonië. Zowel fietsers als mountainbikers vinden hier vele wegen die bij hen passen.

De Ravel is een netwerk van meer dan 1.430 km aan wegen die voornamelijk voor voetgangers en fietsers in Wallonië zijn gereserveerd. Sommige van deze wegen maken deel uit van internationale routes, zoals Eurovelo 3, 9 of 19. De Vennbahn, die van Aken in Duitsland naar Troisvierges in Luxemburg over het oosten van België (122 km) loopt, is een van die routes die door amateurs bijzonder gewaardeerd wordt.


Knokke


Meren van Eau d'Heure


Ravel - Vennbahn


Ardennen

 


Wallonië heeft ook een aantal andere belangrijke reisbestemmingen, waarvan sommige over de hele wereld bekend zijn: bijvoorbeeld Bastogne, beroemd om de Slag om de Ardennen in de winter van 1944-45 en het bijbehorende geheugentoerisme, de populaire attractiepark Walibi, de historische plaats van de beroemde Slag bij Waterloo (nederlaag van Napoleon Bonaparte in 1815), de mooie dierentuin en botanische tuin Pairi Daiza waarvan de bekendheid nog meer met de aanwezigheid van panda’s is toegenomen, het Natuurpark Hoge Venen-Eifel, of seizoensgebonden activiteiten zoals jagen of, als het weer het toelaat, skiën.

De auteur van de foto's: De bovenstaande foto's behoren tot Willgoto.

Zie ook:
Beeld van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Beeld van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Beeld van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Beeld van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Beeld van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Beeld van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Beeld van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Beeld van de week 24: Tulum, de parel van de Riviera Maya. Tulum is een van de meest populaire toeristenbestemmingen van de Riviera Maya in Mexico.
Beeld van de week 25: De toeristische attracties van Aken. De kathedraal van Aken is een van de eerste meesterwerken die op de UNESCO werelderfgoedlijst ingeschreven zijn.
Beeld van de week 26: De stranden op Kaapverdië. Kaapverdië is een populaire vakantiebestemming gedurende de twaalf maanden van het jaar.
Beeld van de week 27: Outdoor-activiteiten op het eiland Réunion. Het eiland Réunion (Frankrijk) is een ideale bestemming voor vrijetijds- en buitenactiviteiten.
Beeld van de week 28: Stranden op Zanzibar. Zanzibar is een droombestemming voor zonnige strandvakanties b.v. na een lange safari in Oost-Afrika.
Beeld van de week 29: Fauna van Costa Rica. Costa Rica is een ideale bestemming voor alle liefhebbers van het wild.
Beeld van de week 30: De rode krab van Christmaseiland (Australië). De jaarlijkse migratie van de rode krabben van Christmaseiland is de belangrijkste toeristische attractie van het eiland.
Beeld van de week 31: De culturele bezienswaardigheden van Bangkok. Wat Pho - de tempel van de liggende Boeddha - is een van de meest bezochte attracties van de Thaise hoofdstad.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2020 WillGoTo. Tous droits rťservťs.

BelgiŽ biedt vele toeristische attracties in steden zoals Brussel of Brugge en vele andere bestemmingen aan de Belgische kust of in de Ardennen. Het Atomium in Brussel is een van de belangrijkste attracties van het land.