Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De bezienswaardigheden van Luang Prabang, Laos

Het beeld van de week (nr. 33): De bezienswaardigheden van Luang Prabang, Laos.                         Delen

Elke week (eigenlijk thans 1 of 2 keer per maand) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. De bezienswaardigheden van Luang Prabang (Laos) en, onder andere, de Wat Xieng Thong zijn het thema van de drieëndertigste foto van deze serie. De Wat Xieng Thong is inderdaad representatief voor de religieuze bouwstijl van Luang Prabang.

Wat Xieng Thong in Luang Prabang
Wat Xieng Thong in Luang Prabang in Laos.

Het land. Laos is een Zuidoost-Aziatisch land gelegen tussen Thailand in het westen en Vietnam in het Oosten. Met elk van deze twee landen deelt het een grens van ongeveer 1900 km. De buurlanden zijn Myanmar en China in het noorden en Cambodja in het zuiden. Laos heeft geen toegang tot de zee. Het land wordt doorkruist van Noord naar Zuid door de Mekong die vaak de grens tussen Laos en Thailand maakt. De Mekong is echter niet bevaarbaar in het zuiden van het land waar de rivier een paar kilometer voor de Cambodjaanse grens verandert in stroomversnellingen en watervallen verandert.

Na een Frans protectoraat van 1893 tot 1954 te zijn geweest, is Laos nu een socialistische republiek die zich de afgelopen decennia voor toerisme en deels voor de markteconomie heeft opengesteld. Het is sterk afhankelijk van China, Vietnam en Thailand voor de ontwikkeling van zijn infrastructuur. De bevolking van het land bestaat uit verschillende etnische groepen (waarvan de grootste de Lao Loum 'laaglandvolk' is) en is overwegend boeddhistisch. Het land bestaat voornamelijk uit bergen (vooral in de provincie Xieng Khouang), hoge plateaus (met name het Bolaven-plateau) en vlaktes (voornamelijk in het Mekong-bekken).

Naast Vientiane (de hoofdstad en de dichtstbevolkte stad van het land) behoren Luang Prabang, Oudomxay, Vang Vieng, Savannakhet, de Vlakte der kruiken, Si Phan Don ("de 4000 eilanden" in het zuiden van het land) en het Bolaven-plateau tot de belangrijkste reisbestemmingen in Laos. Prachtige natuur en een rijk cultureel erfgoed zijn de belangrijkste toeristische attracties van Laos. De stad Luang Prabang, de tempels van Wat Phou (Laotiaans "Angkor") en de Vlakte der kruiken staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vakantie in Luang Prabang. Luang Prabang ligt in het noorden van het land. De stad werd de hoofdstad van het eerste Koninkrijk van Laos (bekend als Lan Xang, "Koninkrijk van een miljoen olifanten") in 1353. De hoofdstad werd in 1565 verder naar het zuiden naar Vientiane overgebracht uit angst voor Birmese invasies in het noorden. Luang Prabang, die een kostbaar Boeddhabeeld - de Phra Bang - uit Angkor had ontvangen, bleef niettemin de culturele en religieuze hoofdstad van Laos.

Luang Prabang is een populaire reisbestemming voor westerse toeristen. Het is inderdaad een aangename kleine stad met een overvloed aan cultureel erfgoed en een architectuur die goed in de bergachtige omgeving past. Voor toeristen is een bezoek aan de ochtend- en avondmarkten (voedsel en handwerk respectievelijk) een extra amusement.


Wat Xieng Thong

Luang Prabang

Waterval van Kuang Si

Watervallen van Khone (Mekong)
(Foto's op het Engels)

De Wat Xieng Thong, wat Tempel van de Gouden Stad betekent, is waarschijnlijk de mooiste boeddhistische tempel in Laos. Het is onder andere beroemd om zijn mooie en hoge dak dat in opeenvolgende lagen zeer laag afdaalt, wat de stijl van de religieuze architectuur van Luang Prabang kenmerkt. Het dateert uit het einde van de 16e eeuw en was in de 20e eeuw gerestaureerd. Verschillende koningen van Laos werden tot 1975 in Wat Xieng Thong gekroond.

De tempel ligt aan de monding van de Nam Khan en de Mekong. Op het gebied van de Wat Xieng Thong zijn verschillende kleinere en meer recente structuren ook te vinden, waaronder de "Rode Kapel" (die een bronzen standbeeld van de liggende Boeddha herbergt), het gebouw van de grafwagen van Koning Sisavang Vong en Ho Trai (de bibliotheek waar de boeddhistische Tripitaka-geschriften worden bewaard).

Elke ochtend bij zonsopgang lopen jonge of oudere monniken van lokale kloosters stil langs de hoofdstraat van de Wat Xieng Thong om aalmoes (voornamelijk kleefrijst) van de aanhangers te verzamelen. Deze lange traditie, Tak Bat (ochtend aalmoes) genaamd, is tot een toeristische attractie uitgegroeid. Elk fysiek contact met monniken is echter verboden. Er wordt gevraagd om deel te nemen aan de aalmoezen alleen als de deelname echt een persoonlijke religieuze betekenis heeft en, als u als toeschouwer komt, om op afstand te staan zonder de processie van de monniken te storen door flitsfoto's te maken. De processie keert terug naar een meer traditionele vorm wanneer de monniken door zijwegen verwijderd van toeristen naar hun kloosters terugkeren.

Luang Prabang is de thuisbasis van vele andere boeddhistische tempels die een bezoek waard zijn, waaronder:
- De Wat Mai Suwannaphumaham, eenvoudiger Wat Mai genoemd, dateert uit het begin van de 19e eeuw. Het ligt op loopafstand van het Koninklijk Paleis. Het is de residentie van de hoogste boeddhistische hoogwaardigheidsbekleder in Laos. Op nieuwjaar is het heilige standbeeld van Phra Bang hier drie dagen lang te zien. Veel Laotianen komen er naartoe om het te vereren.
- De Wat Visoun is de oudste tempel die nog in gebruik is in Luang Prabang is. Gebouwd rond 1512 werd het aan het einde van de 19e eeuw door Chinese indringers geplunderd en in 1932 herbouwd.
- De Wat That Chomsi is een stoepa die in 1804 op de top van de berg Phousi (een 100 meter hoge heuvel gelegen in het centrum van de stad) werd gebouwd. Het is goed bekend bij toeristen omdat zijn terras hen een panoramisch uitzicht op de stad biedt en hen in staat stelt om prachtige zonsondergangen te bewonderen.
- De Wat Xieng Mouane is een prachtige boeddhistische tempel in de buurt van Wat Xieng Thong. Bij de tempel is er een project om traditionele ambachten te onderwijzen en te ontwikkelen.
- De Wat Phraphonphao is een gouden stoepa gelegen op een beboste heuvel ten zuidoosten van de stad. De locatie met een prachtig uitzicht op de stad en de bosrijke omgeving trekken bezoekers aan. Aan het einde van de 20e eeuw werd deze tempel geleid door een beroemde boeddhistische leraar wiens begrafenis tot de belangrijkste in Laos behoorde.

Het culturele erfgoed van Luang Prabang omvat ook het voormalige Koninklijk Paleis (officieel Haw Kham genoemd) en het Centrum voor de traditionele kunsten en etnologie. Het Koninklijk Paleis is omgebouwd tot een nationaal museum. Het gebouw in een prachtig park dateert uit 1904 ten tijde van het Franse protectoraat. Het is niet toegestaan om in het Nationaal Museum foto’s te maken. Op het terrein van het voormalige Koninklijk Paleis werd een nieuwe tempel, de Haw Pha Bang, gebouwd om het heilige standbeeld Phra Bang te huisvesten. Het Centrum voor traditionele kunst en etnologie van Luang Prabang is een sociale onderneming die tot doel heeft, het erfgoed van de etnische gemeenschappen van Laos en hun traditionele ambachtelijke vaardigheden te promoten.

De populariteit van Luang Prabang heeft veel te danken aan de omliggende natuurlijke attracties. In het bijzonder behoren de Kuang Si Watervallen waarschijnlijk tot de mooiste watervallen in Zuidoost-Azië. Deze watervallen zijn verspreid over verschillende niveaus, waarvan het hoogste een val van 60 m is. De Tad Sae-watervallen, 18 km ten zuidoosten van Luang Prabang, zijn een andere natuurlijke bezienswaardigheid in de omgeving van de stad. Wat de Grotten van Pak Ou betreft, liggen ze aan de oevers van de Mekong 25 km ten noorden van Luang Prabang. Ze zijn twee grotten waar gelovigen in de loop van de tijd duizenden kleine Boeddhabeelden als teken van toewijding hebben gebracht. In het verleden ter gelegenheid van het nieuwe jaar kwam de Laotiaanse koninklijke familie, gevolgd door vele monniken en aanhangers, hier om ze te aanbidden.

Hoe daar te komen. In augustus 2019 heeft Laos een elektronisch visumsysteem ingevoerd.

U komt in Luang Prabang hoofdzakelijk per vliegtuig of over de weg aan. De Internationale Luchthaven Luang Prabang is door directe vluchten verbonden met verschillende steden in Zuidoost-Azië (Bangkok, Chiang Mai, Hanoi, Phnom Penh, Siem Reap, Singapore en andere), evenals met andere steden van het land, waaronder de hoofdstad Vientiane, die ook directe vluchten vanuit Chinese, Koreaanse en Japanse steden heeft.

Over de weg (bus of privéauto) is Luang Prabang voornamelijk toegankelijk via de nationale snelweg 13 die via Laos van China naar Cambodja loopt. Er zijn 400 km tussen Luang Prabang en Vientiane. De busreis duurt 10 uur.

De auteur van de foto's
: De bovenstaande foto's behoren tot Willgoto.

Zie ook:
Beeld van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Beeld van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Beeld van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Beeld van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Beeld van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Beeld van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Beeld van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Beeld van de week 24: Tulum, de parel van de Riviera Maya. Tulum is een van de meest populaire toeristenbestemmingen van de Riviera Maya in Mexico.
Beeld van de week 25: De toeristische attracties van Aken. De kathedraal van Aken is een van de eerste meesterwerken die op de UNESCO werelderfgoedlijst ingeschreven zijn.
Beeld van de week 26: De stranden op Kaapverdië. Kaapverdië is een populaire vakantiebestemming gedurende de twaalf maanden van het jaar.
Beeld van de week 27: Outdoor-activiteiten op het eiland Réunion. Het eiland Réunion (Frankrijk) is een ideale bestemming voor vrijetijds- en buitenactiviteiten.
Beeld van de week 28: Stranden op Zanzibar. Zanzibar is een droombestemming voor zonnige strandvakanties b.v. na een lange safari in Oost-Afrika.
Beeld van de week 29: Fauna van Costa Rica. Costa Rica is een ideale bestemming voor alle liefhebbers van het wild.
Beeld van de week 30: De rode krab van Christmaseiland (Australië). De jaarlijkse migratie van de rode krabben van Christmaseiland is de belangrijkste toeristische attractie van het eiland.
Beeld van de week 31: De culturele bezienswaardigheden van Bangkok. Wat Pho - de tempel van de liggende Boeddha - is een van de meest bezochte attracties van de Thaise hoofdstad.
beeld van de week 32: De toeristische attracties van België. Het Atomium is een opmerkelijk gebouw dat, net als de Eiffeltoren in Parijs, het embleem van de stad is geworden.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Luang Prabang (Laos) is een populaire reisbestemming. Het is inderdaad een leuk stadje met een overvloedig cultureel erfgoed (in het bijzonder Wat Xieng Thong) en verschillende natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving.