Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De Mangroven in Mexico

Het beeld van de week (nr. 35): De Mangroven in Mexico.                                                                              Delen

Periodiek (voorheen elke week) selecteert Willgoto hier een mooi beeld. De mangroven en, in het bijzonder, die van het schiereiland Yucatán in Mexico vormen het thema van de vijfendertigste foto van deze serie. Mangrovehabitats zijn inderdaad bijzonder waardevolle ecosystemen voor mensen en wilde dieren. Deze keer hebben we twee foto's geselecteerd.

Mangroven van Ria Lagartos
Mangroven van het natuurreservaat Ría Lagartos in het noorden van het schiereiland Yucatán in Mexico: bomen en grote zilverreiger.

Het land. Wat het toerisme betreft, is het schiereiland Yucatán in Mexico vooral bekend om zijn stranden (voornamelijk die in het toeristische gebied van Cancun en in de Riviera Maya), zijn historische plekken (vooral de talrijke ruïnes van de Maya-beschaving), en diverse andere attracties (zoals cenotes, recreatieparken en duikplekken). De bezoekers van het schiereiland Yucatán kunnen ook veel natuurreservaten ontdekken, waarvan sommige grote mangrovegebieden herbergen, zoals Ría Lagartos, Ría Celestún en het Yum Balam-reservaat aan de kust van de Golf van Mexico en het natuurreservaat Sian Ka'an op de kust van de Caribische Zee.

De mangrovegebieden zijn bijzondere ecosystemen die ​​door mangrovebossen gevormd worden. Mangroven groeien in moerassen en modderige zones aan de kusten (of langs getijdenmondingen) van tropische en subtropische gebieden. De getijden zijn een essentieel onderdeel van deze ecosystemen. De mangrovebomen verankeren zich in de grond door een complex van vaak gebogen wortels waarvan de lange luchtdelen bij eb beter zichtbaar zijn. Deze bomen zijn  zouttolerant. De luchtdelen van hun wortels hebben inderdaad ademhalingsporiën die het mogelijk maken om de wortels onder de modder van zuurstof te voorzien. Bovendien verwijderen sommige soorten mangrovebomen overtollig zout uit hun bladeren.

De mangrovebomen produceren zaden die op de boom ontkiemen en wortels vormen voordat ze vallen en in de modder zinken.

Mangroven verbeteren de waterkwaliteit door verontreinigende stoffen te filteren en houden de sedimenten vast, die door rivieren en zeestromingen worden meegevoerd. Ze bieden leef- of broedplaatsen voor meerdere vissoorten, weekdieren en schaaldieren. In dit opzicht zijn de mangrovegebieden een voedselbron voor de lokale bevolking die ook hun hout kunt gebruiken. De rijkdom van deze mariene omgevingen trekt permanent of seizoensgebonden een groot aantal soorten vogels en andere dieren aan, waaronder terrestrische soorten. Wetenschappers schatten dat meer dan 450 soorten gewervelde landdieren (zoogdieren, reptielen, amfibieën en anderen) mangrovebossen, althans tijdelijk, als habitat gebruiken.

De mangroven verminderen kusterosie en bieden waardevolle bescherming tegen stormen, cyclonen en tot een zekere mate tsunami's. Bovendien behoren mangroven volgens wetenschappers tot de ecosystemen die de meeste koolstof opslaan, wat een aanzienlijke kwaliteit is om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Mangroven in het natuurreservaat Sian Ka'an
Mangroven in het natuurreservaat Sian Ka'an in het zuiden van het schiereiland Yucatán in Mexico.

Met behulp van een satellietobservatie schatte NASA in 2010 op 137.760 km² het totale oppervlak van de mangroven op de planeet. Helaas is het gebied de afgelopen decennia aanzienlijk verkleind als gevolg van menselijke activiteiten (waaronder het ruimen van mangrovegebieden voor de garnalenteelt in Azië) en natuurverschijnselen (waaronder bodemverzuring). De verliezen worden op 20% over twintig jaar geschat. Aangezien verschillende soorten mangroven kwetsbaar of bedreigd zijn, moedigt de Internationale Unie voor Natuurbescherming projecten aan, om mangroven te beschermen en te herstellen.

UNESCO neemt verschillende mangroven op in gebieden die als biosfeerreservaten en/of werelderfgoedlocaties worden beschermd. 26 juli is uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Bescherming van Mangroven.

Ría Lagartos is een natuurreservaat aan de kust met een grote lagune. Het is gelegen in Mexico aan de noordkust van Yucatán, nabij het kleine stadje Rio Lagartos, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Valladolid. Het reservaat wordt niet gevoed door rivieren, maar door stromingen uit de zee die aan de kust en in de lagune aan de grond lopen. Met weelderige mangroven is het natuurreservaat Ria Lagartos de thuisbasis van vele soorten vogels, vissen, schildpadden, krokodillen en andere dieren. Het is een belangrijk migratiegebied, vooral voor flamingo's van april tot september. Ría Lagartos wordt door de UNESCO als een biosfeerreservaat erkend.

Het Natuurreservaat Ría Celestún is een andere relatief vergelijkbare lagune waar flamingo's elkaar van september tot februari ontmoeten. Het ligt ongeveer 300 km ten westen van Ría Lagartos.

Het natuurreservaat Sian Ka'an bestaat uit een tropisch bos, archeologische vindplaatsen, moerassen, mangroven en een maritiem deel dat koraalriffen omvat. Mangroven beslaan ongeveer een derde van het gebied. Het reservaat beslaat 5.280 km² ten zuiden van Tulum aan de Caribische kust van het schiereiland Yucatán. Het is een van de grootste beschermde gebieden van Mexico. Het wordt door een uitzonderlijke biologische diversiteit gekenmerkt. Het herbergt een rijke tropische flora en fauna, waaronder zoogdieren zoals jaguar, poema, ocelot en Midden-Amerikaanse tapir, maar ook zeeschildpadden en honderden soorten vogels en vissen.

Sian Ka'an (wat 'oorsprong van de lucht' betekent) is zowel een biosfeerreservaat als een werelderfgoed. Het is ook een wetland dat door de Ramsar-conventie wordt beschermd.

Misschien ziet u graag ook deze prachtige foto's uit Mexico zien (deels op het Frans):


Sian Ka'an

Rio Lagartos

Tulum - Riviera Maya

Cancun - Isla Mujeres

Hoe er te komen. Het schiereiland Yucatán in Mexico is een zeer populaire toeristische bestemming die vanuit vele delen van de wereld gemakkelijk te bereiken is. Het heeft twee internationale luchthavens in Cancun en Cozumel die lijn- of seizoensvluchten naar meer dan 30 buitenlandse landen aanbieden. De haven van Cozumel herbergt regelmatig internationale cruiseschepen. Het wegennet van het schiereiland is goed ontwikkeld.

De auteur van de foto's: De bovenstaande foto's behoren tot Willgoto.

Zie ook:
Beeld van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Beeld van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Beeld van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Beeld van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Beeld van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Beeld van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Beeld van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Beeld van de week 27: Outdoor-activiteiten op het eiland Réunion. Het eiland Réunion (Frankrijk) is een ideale bestemming voor vrijetijds- en buitenactiviteiten.
Beeld van de week 28: Stranden op Zanzibar. Zanzibar is een droombestemming voor zonnige strandvakanties b.v. na een lange safari in Oost-Afrika.
Beeld van de week 29: Fauna van Costa Rica. Costa Rica is een ideale bestemming voor alle liefhebbers van het wild.
Beeld van de week 30: De rode krab van Christmaseiland (Australië). De jaarlijkse migratie van de rode krabben van Christmaseiland is de belangrijkste toeristische attractie van het eiland.
Beeld van de week 31: De culturele bezienswaardigheden van Bangkok. Wat Pho - de tempel van de liggende Boeddha - is een van de meest bezochte attracties van de Thaise hoofdstad.
Beeld van de week 32: De toeristische attracties van België. Het Atomium is een opmerkelijk gebouw dat, net als de Eiffeltoren in Parijs, het embleem van de stad is geworden.
Beeld van de week 33: De bezienswaardigheden van Luang Prabang (Laos). De Wat Xieng Thong is representatief voor de religieuze bouwstijl van Luang Prabang.
Beeld van de week 34: De bezienswaardigheden van Ho Chi Minhstad (Saigon) in Vietnam. Ho Chi Minhstad en Cholon - de Chinese wijk van de stad - zijn de thuisbasis van vele toeristische attracties.

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Mangroven, zoals die van Sian Ka'an en Ria Lagartos in Mexico, zijn bijzonder waardevolle ecosystemen voor mensen en wilde dieren.