Internet gids voor reizen

International
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

International > Het beeld van de week > De toeristische attracties op Madagaskar

Het beeld van de week (nr. 38): de toeristische attracties op Madagaskar.                                     DelenDelen

Periodiek (voorheen wekelijks) selecteert Willgoto hier een mooie foto uit. De toeristische attracties op Madagaskar zijn het thema van het achtendertigste artikel van deze serie. Deze keer hebben we twee foto's geselecteerd, de ene met betrekking tot lemuren en de andere tot baobabs. Madagaskar profiteert inderdaad van meerdere toeristische attracties, waaronder uitzonderlijke fauna en flora die reizigers van over de hele wereld aantrekken. Het unieke van veel van deze attracties verdient echter dat meer toeristen deze reisbestemming kiezen.

Zwart-witte vari (lemur) op Madagaskar
De zwart-witte vari (Varecia variegata) rond het Pangalanes-kanaal, oostelijk deel van Madagaskar.

Baobab op Madagaskar
Baobab (Adansonia rubrostipa) in Mangily - Ifaty in het zuidwesten van Madagaskar.

De reisbestemming. Madagaskar ligt in de Indische Oceaan ongeveer 400 km ten oosten van de Afrikaanse kust (Mozambique). Madagaskar, dat zich over 1.600 km van noord naar zuid en 600 km van west naar oost uitstrekt, is het op vier na grootste eiland ter wereld. Het gebied is meer dan tweeënhalf keer dat van Groot-Brittannië. Het eiland werd meer dan 160 miljoen jaar geleden gevormd toen Gondwana - een supercontinent bestaande uit met name Afrika en India - als gevolg van continentale drift uiteenviel.

In de afgelopen twee millennia heeft het eiland opeenvolgende golven van kolonisten van verschillende oorsprong ontvangen. Negentien belangrijke etnische groepen en verscheidene koninkrijken werden gevormd over het eiland. Aan het begin van de 19e eeuw slaagde Andrianampoinimerina, monarch van het koninkrijk van Ambohimanga (in de buurt van Antananarivo), er soms met geweld en soms door onderhandelingen in, om onder zijn gezag de meeste koninkrijken van Madagaskar te verenigen. Zijn zoon voltooide zijn werk en werd de eerste koning van Madagaskar onder de naam Radama I.

In 1895, tien jaar na de ondertekening van een Frans-Malagassisch alliantie-verdrag, werd Madagaskar door Frankrijk gekoloniseerd. De Franse kolonisatie ging door tot de onafhankelijkheidsverklaring van het land op 26 juni 1960. Sindsdien heeft politieke instabiliteit het vaakst het leven van de Malagassische Republiek gekenmerkt. De infrastructuur van het land is onvoldoende. De bevolking van het eiland - meer dan 27 miljoen - groeit snel. Het is in slechts 25 jaar tijd meer dan verdubbeld. Antananarivo is de politieke, economische en culturele hoofdstad van het land.

De export van Madagaskar bestaat voornamelijk uit specerijen, nikkel, kobalt, confectiekleding en zeevruchten. Alleen al Madagaskar is goed voor 80% van de wereldproductie van vanille en 40% van die van kruidnagel. Energieproducten en kapitaalgoederen behoren tot de belangrijkste importproducten van het land. Europese landen, met name Frankrijk, blijven de grootste afnemers van Madagaskar, terwijl China verreweg de belangrijkste leverancier is.

Toerisme. Madagaskar biedt reizigers vele en gevarieerde toeristische attracties: uitzonderlijke biodiversiteit, prachtige stranden en locaties die voor watersporten bevorderlijk zijn, een rijk cultureel erfgoed, een gastvrije bevolking en vele anderen.

De biodiversiteit van Madagaskar is een van de meest opmerkelijke ter wereld. Madagaskar is de thuisbasis van een groot aantal endemische plantensoorten (waaronder zes soorten baobabs - Madagaskar is het enige land met verschillende soorten baobabs) en endemische dieren (waaronder verschillende soorten vogels, reptielen en amfibieën, evenals de beroemde maki’s en andere lemuren) die onderzoekers en liefhebbers van over de hele wereld aantrekken.

Regelmatig ontdekken experts nieuwe soorten op Madagaskar. Onder de meest recente van hen zijn Jonah's muismaki, een kleine maki die tot dan toe onbekend was (augustus 2020) en Brookesia Nana, 's werelds kleinste kameleon (februari 2021).

Misschien ziet u ook graag deze prachtige foto's uit Madagaskar (gedeeltelijk op het Frans):


Lemuren

Baobabs

Canal des Pangalanes

Sainte Marie

Madagaskar dankt deze uitzonderlijke biodiversiteit aan het feit dat het eiland al miljoenen jaren geïsoleerd ligt van het Afrikaanse continent. Deze biodiversiteit wordt echter bedreigd voornamelijk door de onophoudelijke ontbossing waaronder het land ondanks enkele herbebossingscampagnes lijdt. 75% van de oorspronkelijke plantensoorten is verdwenen. 103 uit de 107 soorten lemuren worden bedreigd en 33 van hen worden als ernstig bedreigd geclassificeerd.

Naast verschillende private reservaten is Madagaskar de thuisbasis van 25 nationale parken en 15 andere beschermde gebieden die door de vereniging van openbaar nut "Madagascar National Parks" worden beheerd. Deze beschermde gebieden zijn verspreid over het hele land. Naast hun unieke flora en fauna bieden sommige van deze beschermde gebieden, bijvoorbeeld het natuurreservaat Tsingy de Bemaraha en het nationaal park Isalo Isala, spectaculaire landschappen. De Tsingy de Bemaraha bestaan uit kalksteenrotsen gevormd door afzettingen van fossielen en schelpen (die miljoenen jaren geleden in de zee stierven) en vervolgens gevormd door regenwater.

Het Pangalanes-kanaal behoort ook tot de natuurlijke attracties van Madagaskar vanwege de weelderige vegetatie en de rijke biodiversiteit die eraan grenzen. Gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw in het oostelijke deel van het eiland, verbindt het kanaal een opeenvolging van rivieren en meren over 600 km langs de kust van de Indische Oceaan, waarvan het soms door slechts een paar honderd meter van elkaar gescheiden wordt.

In totaal biedt Madagaskar talloze mogelijkheden om te trekken (te voet, met motorfiets of anderszins) en om het wilde leven te spotten.

Wat stranden en watersporten (vissen, duiken, surfen en andere) betreft, vindt u op Madagaskar veel interessante plaatsen, zoals de Nosy Be archipel voor de noordwestkust van Madagaskar, het eiland Sainte Marie in de noordoostelijke kant van Madagaskar, en het prachtige Ramena-strand op ongeveer twintig kilometer van Antsiranana. De omgeving van Antsiranana (de grote stad in het noorden van het land, vaak Diego-Suarez genoemd) trekt veel watersportliefhebbers aan, vooral wat betreft kitesurfen en windsurfen.

Vakantiegangers genieten ook van boottochten, bijvoorbeeld om in de prachtige “Mer d’Emeraude” (Smaragdgroene Zee ook in de buurt van Antsiranana) te snorkelen of om walvissen bij de eilanden Sainte Marie of Nosy Be te spotten. Elk jaar van juni tot september migreren bultrugwalvissen van de poolkusten van Antarctica naar de warme wateren van het noordoosten van Madagaskar om te paren en te baren.

Vanwege zijn lange geschiedenis en de Franse kolonisatie profiteert Madagaskar van een rijk cultureel erfgoed, zoals de Rova van Antananarivo (paleis van de koningin) en het Andafiavaratra-paleis (het paleis van premier Rainilaiarivony), maar ook de voorouderlijke tradities van lokale mensen en opmerkelijk vakmanschap (houtsculpturen, wilde zijde, Antaimoro-papier en vele anderen).

Drie van de attracties van Madagaskar zijn door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd: twee natuurgebieden (de Atsinanana-regenwouden en het natuurreservaat Tsingy de Bemaraha) en één culturele site (de koninklijke heuvel van Ambohimanga).

De lemuren. Lemuren zijn primaten die endemisch voor Madagaskar zijn. Ze zijn onderverdeeld in verschillende families en soorten, waarvan sommige nu zijn uitgestorven. Ze variëren enorm in termen van fysiologie, morfologie en gedrag. De maki’s, in het bijzonder de ringstaartmaki’s (ook lemuren catta genoemd), zijn waarschijnlijk de bekendste, terwijl de indriachtigen, met name de indri indri en de sifaka’s, de grootste zijn.

De lepilemuren (ook wezelmaki's genoemd) evenals de dwergmaki's (inclusief de muismaki's) en de wolmaki's behoren tot nachtelijke lemuren.

De zwart-witte vari, ook als bonte maki gekend, weegt tussen de 3 en 5 kg. Het voedt zich met bladeren, vruchten, bessen en insecten. In tegenstelling tot andere lemuren zijn de pasgeborenen te zwak om zich aan hun moeder vast te klampen. Daarom bouwt de moeder een nest voor de geboorte. De zwart-witte vari is een van de ernstig bedreigde soorten.

De baobabs. De baobab is een boom met een over het algemeen dikke stam met een kroon van onregelmatige takken die gedurende het grootste deel van het droge seizoen geen bladeren hebben, waardoor het op een omgekeerde boom (ondersteboven boom) lijkt. Ondanks het kolossale uiterlijk van de boom op volwassen leeftijd is zijn hout erg zacht en vezelig en absorbeert het grote hoeveelheden water tijdens het regenseizoen, zodat de stam opzwelt en vervolgens krimpt als deze waterreserve tijdens het droge seizoen opraakt.

Van de acht baobabsoorten ter wereld leven er zeven op Madagaskar en zes daarvan zijn endemisch voor dit land. Ze zijn voornamelijk te vinden langs de Baobab Laan (“Allée des Baobabs”) in de buurt van Morondava, in het baobabbos van Mangily - Ifaty (in de buurt van Toliara) en in het noorden van het eiland.

Hoe daar te komen. In februari 2021 zijn de grenzen van Madagaskar gesloten voor reizigers uit ongeveer 40 landen (waaronder de meeste landen van Europa en Noord-Amerika) als gevolg van de Covid-19-pandemie. In normale tijden komen reizigers meestal per vliegtuig aan op Madagaskar, voornamelijk door de internationale luchthaven Ivato gelegen in de buurt van Antananarivo. Directe vluchten komen voornamelijk van andere eilanden in de Indische Oceaan, Frankrijk (Parijs en Marseille), Istanbul en enkele Afrikaanse hoofdsteden (Johannesburg, Nairobi en Addis Abeba). Regionale luchthavens zoals die van Sainte Marie, Diego Suarez of Nosy Be, verwelkomen ook rechtstreekse vluchten vanaf andere eilanden in de Indische Oceaan, in het bijzonder vanaf Réunion.

De auteur van de foto's. Alle bovenstaande foto's behoren tot Willgoto. Bekijk al onze foto's uit Madagaskar (meer dan 200 foto's).

Zie ook:
Beeld van de week 1: 
Bijkolibrie, de kleinste vogel ter wereld, is endemisch op Cuba.
Beeld van de week 2:
Pagode van de Gouden Rots in Myanmar, één van de heiligste boeddhistische plaatsen in de wereld.
Beeld van de week 3:
Strand van de Seychellen. De Seychellen zijn een bestemming voor een droomvakantie.
Beeld van de week 4:
Lemuur op Madagaskar (Coquerels kroonsifaka), een bedreigde primatensoort, die net zoals alle andere soorten lemuren endemisch op Madagaskar is.
Beeld van de week 5: 
Werelderfgoed in Cambodja. De tempel Banteay Srei, ook bekend als 'Citadel van de vrouwen', in Cambodja is een juweel van de Khmer kunst en een werelderfgoedsite. 
Beeld van de week 6: Stierhaai en tijgerhaai. Beide haaien zijn helaas bekend voor dodelijke aanvallen op mensen. Maar, ervaren duikers kunnen met deze haaien zwemmen.
Beeld van de week 7:
Vuurlopen op Mauritius. Vuurlopen bestaat erin, op blote voeten over gloeiend houtskool te lopen. Het is een voorouderlijke religieuze praktijk.

En veel meer foto's van de week, waaronder:
Beeld van de week 28: Stranden op Zanzibar. Zanzibar is een droombestemming voor zonnige strandvakanties b.v. na een lange safari in Oost-Afrika.
Beeld van de week 29: Fauna van Costa Rica. Costa Rica is een ideale bestemming voor alle liefhebbers van het wild.
Beeld van de week 30: De rode krab van Christmaseiland (Australië). De jaarlijkse migratie van de rode krabben van Christmaseiland is de belangrijkste toeristische attractie van het eiland.
Beeld van de week 31: De culturele bezienswaardigheden van Bangkok. Wat Pho - de tempel van de liggende Boeddha - is een van de meest bezochte attracties van de Thaise hoofdstad.
Beeld van de week 32: De toeristische attracties van België. Het Atomium is een opmerkelijk gebouw dat, net als de Eiffeltoren in Parijs, het embleem van de stad is geworden.
Beeld van de week 33: De bezienswaardigheden van Luang Prabang (Laos). De Wat Xieng Thong is representatief voor de religieuze bouwstijl van Luang Prabang.
Beeld van de week 34: De bezienswaardigheden van Ho Chi Minhstad (Saigon) in Vietnam. Ho Chi Minhstad en Cholon - de Chinese wijk van de stad - zijn de thuisbasis van vele toeristische attracties.
Beeld van de week 35: De mangroven in Mexico. Mangrovehabitats zijn bijzonder waardevolle ecosystemen voor mensen en wilde dieren.
Beeld van de week 36: De culturele attracties van Costa Rica. Het Goudmuseum in San José is één van de belangrijkste musea, die in de hele wereld aan precolumbiaanse goudvoorwerpen gewijd zijn. 
Beeld van de week 37: De toeristische attracties van het eiland Réunion. Réunion is een droombestemming voor de meeste toeristische outdoor-activiteiten, zoals bijvoorbeeld wandelen en paragliden. 

Zie al onze "beelden van de week".


 

Links

Terug naar de vorige pagina
Terug naar de hoofdpagina Willgoto.

Links in andere talen

            
(2)(2)(2)

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Madagaskar profiteert van meerdere toeristische attracties, waaronder uitzonderlijke fauna en flora die reizigers van over de hele wereld aantrekken.